Najnovije vesti

VOJNO ČUDO TEŠKO 12.9 MLRD DOLARA: Ovo je najskuplji ratni brod na svetu, a Pentagon traži još para jer jedva da plovi! (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube

NOVA ODLAGANJA

VOJNO ČUDO TEŠKO 12.9 MLRD DOLARA: Ovo je najskuplji ratni brod na svetu, a Pentagon traži još para jer jedva da plovi! (VIDEO)

Planeta

Najskuplji i najnoviji američki ratni brod postao je još skuplji: USS Džerald Ford, nosač aviona, prolazi kroz fazu testiranja, a u njegov razvoj biće uloženo dodatnih 120 miliona dolara, što znači da će premašiti cenu od 12,9 milijardi dolara, koliko je Kongres odobrio.

 

Brod je trebalo da bude pušten u operativnu upotrebu prošlog jula, ali tokom faze finalne probe toliko je oštećen da je potrebno još novca kako bi postao operativan, kaže Kolin E. Orurk, portparol Sistema komandi američke mornarice.

 

Umesto kablova i užadi, na nosaču aviona Džerald Ford se za prebacivanje bombi na palubu koriste posebne dizalice s magnetima. Dizalice mogu da podignu mnogo veći teret od dosadašnjih i trebalo bi da ubrzaju proces ukrcavanja na brod i iskrcavanja s njega.

foto: Printscreen YouTube

"Mornarica namerava da upotrebi ovlašćenja koje joj je Kongres dao 2007 (Akt o nacionalnoj zaštiti) i probije dozvoljeni budžet da bi se popraviili nedostaci ustanovljeni tokom testiranja i izvršile promene neophodne za bezbednost broda i personala", saopštila je Mornarica.

 

"Kad sve bude gotovo, troškovi (nosača aviona USS Džerald Ford) će biti 13.027.000.000 dolara", dodaju oni.

foto: Printscreen YouTube

Kad je Mornarica naručila tri nosača aviona klase Ford, procenjivalo se da će oni ukupno koštati 42 milijarde dolara. Međutim, ispostavilo se da performanse tog broda, najavljivane kao najsavremenija tehnička čuda, ne da ne funkcionišu, nego su postale "sve bolnije". 

 

Tako je proba elektromagnetskog katapulta neslavno propala 2015, što je samo jedna od katastrofa koju su kongresmeni počeli da sve glasnije kritikuju. Popravke su kasnile, stalno se odlagalo, troškovi su rasli. Trenutno se govori da neće biti spreman za operativnu upotrebu do 2022. godine.

U izveštaju Pentagona iz januara 2018. godine otkriva se da ovaj 100.000 tona težak ratni brod ima mnoštvo problema u glavnim sistemima, kao što su  katapult koji lansira avione, oprema koja ih hvata, radar itd. U izveštaju se dodaje da je brod zbog tih nedostataka "ranjiviji na napad i ograničen i u rutinskim operacijama".

 

Ima i sijaset drugih problema, kao što je manjak kabinskog prostora za posadu, što će biti ispravljeno tokom izgradnje sledećih brodova Ford klase.

Nosač će sredinom jula proći još jedno testiranje na moru da bi se "instalirali preostali borbeni sistemi, završili odloženi radovi i popravila postojeća odstupanja". Pre nego što bude pušten u operativnu upotrebu, Džerald Ford će proći finalno testiranje pod punim opterećenjem, takozvanu evaluaciju, koja, između ostalog, podrazumeva detoniranje eksploziva u vodi kraj broda.

 

Nejasno je da li će Džerald Frod, dugačak 335 metara, proći to finalno testiranje. ali komandno osoblje je uvereno da će brod ipak postati operativan.

foto: Printscreen YouTube

"Ovi mornari na brodu su stručnjaciza opremu i oni sprovode probe i evaluaciju budućih brodova iz klase Forda", kaže Lora Nanli, oficir s najvišim činom na Džerald Fordu.

 

Novi nosač iz ove klase, USS Džon F. Kenedi, trebalo bi da bude u operativnom stanju 2020, a konstrukcija trećeg broda iz ove klase, novog USS Enterprajza (stari je penzionisan 2012), treba da započne ove godine.

 

Kurir.rs/CNN

Foto: Printscreen YouTube

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...