I KAMEN BI ZAPLAKAO: Oslobođen posle 27 godina za ubistvo koje NIJE POČINIO, pogledajte njegovu DIRLJIVU REAKCIJU (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube/NEWZZCAFE

nevin robijao

I KAMEN BI ZAPLAKAO: Oslobođen posle 27 godina za ubistvo koje NIJE POČINIO, pogledajte njegovu DIRLJIVU REAKCIJU (VIDEO)

Planeta -

Džon Ban, 41-godišnji Afroamerikanac, oslobođen je posle 27 godina za ubistvo pravosudnog policajca koje nije počinio, ali koje mu je namestio korumpirani njujorški detektiv.

U dirljivom trenutku kada mu je sudija pročitala oslobađajuću presudu na sudu u Bruklinu, Ban je zaplakao, uhvatio sudiju za ruke i pognuo glavu da bi joj se zahvalio, dok se sudnicom prolomio aplauz.

"Želim da vam kažem hvala, časni sude, jer sam se 27 godina borio za svoj život", rekao je Ban, vidljivo ophrvan emocijama.

Zatim se okrenuo tužiocima i u suzama im rekao: "Želim da svi vi znate da ste osudili i držali pogrešnog čoveka u zatvoru".

Ban je na robiji proveo 17 godina, a pušten je na uslovnu slobodu 2009.

Uhapšen je i optužen 1991. godine, sa samo 14 godina, da je zajedno s drugim tinejdžerom po imenu Rozin Hargrejv isterao pravosudne policajce Rolanda Nejčera i Roberta Krosona iz auta, preteći im pištoljem, a zatim i ubio Nejčera, pa pobegao s ukradenim automobilom.

"Više sam nego emotivna oko ovog dana. Imali ste 14 godina u to vreme. Ovo se nikad nije smelo da se dogodi", rekla mu je sudija Šon Đa Simpson. Kako su Banovi advokati tvrdili na suđenju, optužnica za njihovog klijenta bila je problematična od samog početka: na mestu ubistva nisu pronađeni Banovi ni Hargrejvovi otisci prstiju, a preživeli policajac u jednom trenutku istrage opisao je ubice kao belce u dvadesetim godinama, a ne kao tamnopute tinejdžere.

Advokat Glen Garber opisao je te probleme kao očigledne i dodao da "nije bilo opravdanog razloga za hapšenje njegovog klijenta", kom je slučaj, kako tvrdi, namešten.

Hargrave, koji danas ima 44 godine, takođe je oslobođen. Za osudu ove dvojice nevinih ljudi glavni krivac je penzionisani njujorški detektiv Luis Skarsela, za kog je kasnije otkriveno da je godinama koristio nepoštene metode u istrazi. Do revizije i ukidanja presude u slučajevima Bana i Hargrejva došlo je kada je državno tužilaštvo u Bruklinu odlučilo da preispita više od 70 slučajeva ubistava koje je istraživao Skarsela tokom svoje karijere.

A oni nisu jedini: prošle godine je tako oslobođen i Džabar Vašington, koji je proveo više od 20 godina u zatvoru za ubistvo koje nije počinio. Više od deset slučajeva penzionisanog korumpiranog detektiva već je odbačeno na sudu.

Kurir.rs/Dejli mejl

Foto: Printscreen Youtube/NEWZZCAFE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja