BUNKER U ŠVAJCARSKOJ ČUVA OGROMNO DIGITALNO BOGATSTVO: Argentinski biznismen U PLANINI sakrio 10 milijardi $ u bitkoinima
Foto: Reuters/Mike Segar

7 odsto celokupnog tržišta

BUNKER U ŠVAJCARSKOJ ČUVA OGROMNO DIGITALNO BOGATSTVO: Argentinski biznismen U PLANINI sakrio 10 milijardi $ u bitkoinima

Planeta -

Argentinski biznismen Vences Kasares, putem svoje startap firme "Ksapo", u posebnim "bunkerima", računajući i jedan vojni u planinama u Švajcarskoj, čuva desetak milijardi dolara u bitkoinima, koji pripadaju klijentima iz svih delova sveta. Iza teških vrata i betonskih tunela skrivaju se kompjuterski serveri u kojima se nalazi "ključ" velikog digitalnog bogatstva.

Kaseres je ubedio milijardere i milionere iz Silicijumske doline da je bitkoin valuta budućnosti koja im je potrebna, a da je najbolji čovjek za njeno čuvanje - upravo on.

Nije moguće tačno odrediti pravu vrednost pohranjenih bitkoina, s obzirom na to da cena te kriptovalute varira.

Stručnjaci navode da se u rukama milijardera i milionera nalazi sedam procenata svetskog tržišta bitkoina.

To je neverovatan podatak za Kaseresovu kompaniju, osnovanu pre samo četiri godine, jer ona, prema tim procenama, ima više depozita od čak 98 odsto (od 5.670) banaka u SAD.

Kaseresovu kompaniju nadgleda finansijski servis "Standards asosijejšn", koja proverava članove da bi saznala odgovaraju li njihovim strogim pravilima protiv pranja novca.

Na listi onih koji su klijenti ili podržavaju Kaseresove "bitkoin bunkere" nalazi se i "Linkedin", na čelu sa Ridom Hofmanom, te bivši Volstrit trgovac Majk Novogracki, koji trenutno radi na osnivanju sopstvene trgovačke banke kriptovaluta.

Ekonomski stručnjaci procenjuju da kriptovalute trenutno vrede 707 milijardi dolara.

Kurir.rs/Toshitimes.com

Foto: Reuters/Mike Segar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja