NESTRPLJIVI FRANCUSKI PREDSEDNIK: Makron najavio nove odluke u junu, čeka se NOVA EVROPA (VIDEO)
Foto: Reuters

inicijativa

NESTRPLJIVI FRANCUSKI PREDSEDNIK: Makron najavio nove odluke u junu, čeka se NOVA EVROPA (VIDEO)

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je vreme za odluke, kao i da Francuska čeka na Nemačku, koja treba da odgovori na njegov predlog za sveobuhvatnu reformu EU.

Govoreći na zatvaranju samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji, Makron je izrazio nestrpljenje zbog toga što se ne preduzimaju reforme koje je predložio, a koje podrazumevaju i produbljivanje bankarske i monetarne unije u bloku, ocenjuje briselski portal Politiko.

Upitan da prokomentariše očigledan uspon evroskeptične vlade u Italiji, Makron je kazao da se ne zna dovoljno o koaliciji koja nastaje između pokreta "Pet zvezdica" i ultradesničarske "Lige".

"To će samo ojačati moju odlučnost da vodim i nastavim evropski projekat. Imamo rok u junu, određen sa nemačkom kancelarkom i puno očekujem od nemačkog odgovora. Francuska je napravila predloge, Francuska je napravila reforme, a Francuska je čekala. Predstojeće leto je trenutak istine", rekao je Makron.

On je kazao da svoju pobedu na francuskim predsedničkim izborima smatra pobedom integracijskog stava prema Evropi i upozorio da je Evropa u opasnosti od gubitka podrške naroda ukoliko ne bude u stanju da donosi odluke.

Prema njegovim rečima, Evropa će krenuti napred tek kada ukloni svoje dvosmislenosti i kada bude mogla da kaže koje vrste projekata želi da napreduju i kakvu vrstu Evrope želi da izgradi u narednih pet ili deset godina.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track