TRAMPOVA MEGAUCENA MERKELOVE: Prekini saradnju na ruskom gasovodu ili se suoči da neviđenim udarom! (VIDEO)
Foto: Profimedia, Reuters

nije diplomatski

TRAMPOVA MEGAUCENA MERKELOVE: Prekini saradnju na ruskom gasovodu ili se suoči da neviđenim udarom! (VIDEO)

Planeta -

SAD ne žele da gasovnodni projekat Severni tok 2 zaživi, ali ne mogu to da spreče. Stoga prete da će Evropu potopiti trgovačkim ratom, ako Nemačka ne odustane od ovog projekta.

Predsednik SAD Donald Tramp pritiska Nemačku da zaustavi gasovod Severni tok 2 sa Rusijom. To je uslov za izbegavanje trans-atlantskog trgovačkog rata, kažu diplomate iz EU i SAD. Ovaj gasovod treba da preko Baltočkog mora poveže Nemačku i Rusiju.

Po rečima diplomata, Tramp je na sastanku sa nemačkom saveznom kancelarkom Angelom Merkel, prošlog meseca u Vašingtonu, rekao da Nemačka treba da prekine sa podrškom za Severni tok 2. Ako to uradi, SAD su spremne da otvore pregovore sa EU o novom trgovačkom sporazumu.

Merkelova koja je do sada uvek u stranu gurala kritike američkih i evropskih saveznika vezanih za ovaj gasovod, danas je pričala u Sočiju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o uticaju planiranog gasovoda na region.

Tramp se založio za to da američke firme dobiju bolji upliv u EU tržište, koje smatra previše zaštićenim. SAD prete da će Evropu od 01. juna kazniti novim, većim carinama za aluminijum i čelik, što bi moglo da dovede do širokog trgovačkog rata, kojim Tramp već preti.

Kurir.rs/n-tv.de

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track