BORIO SE ZA IZRAEL PA OTCEPIO DEO TERITORIJE: Preminuo osnivač najmanje države, koja sada ima samo 1 stanovnika (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

Ali Avivi

BORIO SE ZA IZRAEL PA OTCEPIO DEO TERITORIJE: Preminuo osnivač najmanje države, koja sada ima samo 1 stanovnika (VIDEO)

Planeta -

Osnivač i doživotni predsednik jedne od najmanjih nepriznatih nacija na svetu, preminuo je pre par dana, a njegova zemlja sada broji samo jednog stanovnika.

Ali Avivi koji je postao slavan kada je proglasio nezavisnost od Izraela 1971. godine, i tom prilikom je osnovao državu pod imenom Akhzivland na površini od 3, 5 hektara. Ova republika je brojala samo dva stanovnika, njegovu ženu i njega.

Kako je izjavila njegova sestra, Avi je preminuo u 88. godini od upale pluća.

On je bio naširoko poznat među svetskim putnicima, najviše među hipicima, koji su imali prilike da posete ovu državicu koja se nalazi na obali Sredzemnog mora, blizu granice Izraela i Libana.

On se nastanio na tom području posle 1948. godine nakon izraelsko-arapskog rata, gde se borio u na strani Izraela u čijoj mornarici je i služio. Prvobitno je živeo u spasilačkoj kolibi nakon čega mu se tu pridružila i supruga Rina.

Njih dvoje su rešili da pocepaju pasoše Izraela nakon odluke države da na tom prostoru napravi nacionalni park, protiv čega su se oni borili.

Sledeći skandal koji je izazvao dogodio s 1972. godine, kada je hteo da organizuje rok koncert na teritoriji Akhzivlanda. Ipak, izborio je sporazum sa Izraelom, kada je državi platio da bi mogao da koristi pristupne puteve, kao i izlazak na more. Takođe, ova mikro država ima svoju himnu i zastavu, na kojoj se nalaze morske sirene.

Prema nekim legendama, pored hipika, ovu oazu utopije voleli su da posećuju Sofija Loren i Pol Njumen, koji su u svojim pasošima imali i pečat ove republike.

Kako je jednom izjavio, Avi se nadao da će njegova supruga Rina (71) nastaviti da živi u Akhzivlandu i nakon njegove smrti. Sa druge strane, ona je izjavila da se nada da će kada dođe do toga, Akhzivland postati memorijalni centar njenog muža, koga je opisala kao najboljeg predsednika na svetu.

Kurir.rs/Newser

Foto: YT screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track