PREMIJER ŠPANIJE NAKON TORINOG IZBORA MINISTARA: Rahoj planira da zadrzi direktnu upravu nad Katalonijom!
Foto: Reuters / Sergio Perez

KRIZA NE PROLAZI

PREMIJER ŠPANIJE NAKON TORINOG IZBORA MINISTARA: Rahoj planira da zadrzi direktnu upravu nad Katalonijom!

Planeta -

Španski premijer Marijano Rahoj planira da zadrži direktnu upravu centralne vlade Španije nad Katalonijom, nakon što je novi katalonski lider Kvim Tora imenovao za ministre u svom kabinetu političare koji se nalaze u zatvoru ili samonametnutom egzilu.

Vlada u Madridu je taj jučerašnji Torin potez okarakterisala kao provokaciju.

Partije koje se zalažu za nezavisnost Katalonije, osvojile su na izborima u decembru slabu većinu, ali od tada nisu uspevale da oforme regionalnu vladu u kojoj će se naći legitimni kandidati.

foto: Reuters / Sergio Perez

Iako je Rahoj ranije kazao da će čim se izabere potpuna i zakonita vlada, opozvati direktnu upravu u Kataloniji, Torin odabir političara preti da zadrži taj region u političkom limbu, prenosi Rojters.

"Sastav nove katalonske vlade je jasna poruka da oni žele da nastave sa problemima, sukobima i provokacijom", poručio je juče na Tviteru član vladajuće Narodne partije u Kataloniji Havijer Garsija Albiol, nakon Torine objave.

foto: Reuters / Alberto Estevez/ Pool

Tora je u novu katalonsku vladu uključio 13 političara, među kojima Hordi Turulja i Žozepa Rula koji su u pritvoru, kao i Antoni Komina i Ljuisa Puiga i Gordija koji se nalaze u Briselu.

Novi katalonski lider, tvrdolinijski pristalica katalonske nezavisnosti i blizak saradnik bivšeg katalonskog lidera Karlesa Puđdemona, imenovao je svoju vladu dekretom, ali centralna španska vlada još uvek može da je blokira.

foto: EPA/ Omer Messinger

Tora je izabran u katalonski parlament u ponedeljak, a položio je zakletvu u četvrtak, čime je okončano skoro sedam meseci političkog zastoja u tom severoistočnom španskom regionu, koji je pod direktnom upravom Madrida otkako je centralna vlada svrgnula Puđdemona nakon propale objave nezavisnosti 27. oktobra prošle godine.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Reuters / Sergio Perez

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track