Najnovije vesti

RASKRINKANA MISTERIJA! EVO KAKO ZARAĐUJE KRALJEVSKA PORODICA: Ne rade, ali novac im se sliva sa svih strana! (VIDEO)
Foto: Reuters

PREBOGATI

RASKRINKANA MISTERIJA! EVO KAKO ZARAĐUJE KRALJEVSKA PORODICA: Ne rade, ali novac im se sliva sa svih strana! (VIDEO)

Planeta

Britanska kraljevska porodica ima višestruke izvore prihoda, a kraljica Elizabeta II je teška 360 miliona funti.

Čak 360 britanskih građana je bogatije od kraljice, ali kraljevska porodica je ipak u specifičnoj situaciji.

Elizabeta II i njen najstariji sin, princ Čarls, najviše "zarađuju" od svojih imanja i novca koji dobijaju od parlamenta. Ali milioni se slivaju i u džepove ostatka porodice, kojoj se u subotu, 19. maja, pridružila i američka glumica Megan Markl, danas vojvotkinja od Saseksa.

Tri glavna izvora kraljičinih prihoda su kraljevska apanaža, vojvodstva Lankaster lična imanja i investicije. Kraljica je od 12 veka vlasnica svih neobeleženih labudova, delfina i kitova u kraljevstvu, mada, kako se šale ekonomisti i stručnjaci za kraljevsku porodicu, od njih verovatno ne profitira baš mnogo.

foto: AP

Kraljevska apanaža je godišnji prihod od vlade, koji de fakto pokriva troškove putovanja, reprezentacije, osiguranja, zaposlenih i održavanja kraljevskih palata i imanja. Kraljica je za fiskalnu 2016-17. dobila kraljevsku apanažu od 42.8 miliona funti, oslobođenih od poreza. Za 2017-18. apanaža bi trebalo da bude 76.1 milion funti da bi se finansiralo renoviranje Bakingemske palate.

Kraljevska apanaža izdvaja se iz prihoda imanja i farmi, koje godišnje zarade stotine miliona funti. Većina odlazi u kasu britanske vlade, ali 15 do 25 odsto ide za kraljevsku apanažu.

foto: Profimedia

Vojvodstvo Lankaster je važan izvor prihoda. Reč je o privatnim komercijalnim, poljoprivrednim i stambenim strukturama, koje datiraju od 1265. godine. Prošle fiskalne godine to vojvodstvo je inkasiralo oko 19.2 miliona funti za kraljicu.  Od tog novca Elizabeta II plaća svoje privatne troškove, ali i privatne troškove onih članova kraljevske porodice koji preuzimaju deo zvaničnih dužnosti.

Škodski dvorac Balmoral, kao i Sandringam kraj Norfolka, su kraljičino lično vlasništvo. Nasledila ih je od oca i smatra ih svojim domom iako ih s vremena na vreme otvori za javnost.

foto: Profimedia

Dvorac Balmoral u Škotskoj

Elizabeta II takođe poseduje vrednu kolekciju poštanskih marki, brojnih umetničkih dela i portfolio deonica. Istina, brojni kraljičini poznati dragulji i nakit, kao i umetnička dela, zapravo su vlasništvo humanitarnog društva Fond kraljevske kolekcije (Royal Collection Trust).

Kraljičin suprug, princ Filip, vojvoda od Edinburga, takođe dobija 359.000 funti godišnje za finansiranje svojih dužnosti. Prošle godine se penzionisao posle 60 godina javne službe.

foto: EPA

Čarls, princ od Velsa i prvi u redu za presto, i njegova druga supruga Kamila, vojvotkinja od Kornvola, takođe žive od kombinacije javnih i privatnih sredstava. Čak 90 odsto njihovih prihoda dolazi iz najstarijeg vojvodstva, Kornvola, osnovanog 1337. baš da bi bilo zvor prihoda za plemstvo i kraljevsku porodicu. Vojvodstvo Kornvol poseduje i brojne nekretnine i imanja, ostvrvca i farme, i zarađuje od njihovog iznajmljivanja.

Čarls i njegova porodica zaradili su u protekloj fiskalnoj godini 20,7 miliona funti. Uz 1,3 miliona funti od kraljevske apanaže i 461.000 od različitih javnih institucija, to je solidna zarada.

foto: AP

Sve te pare kraljevska porodica troši na plate zaposlenih, troškove putovanja i zaštitu. Oko 6.6 miliona funti odlazi Čarlsovim sinovima, prinčevima Vilijamu i Hariju, ali i u štednju. Sad kada se Hari oženio, dobiće i veće prihode.

Inače, braća Vilijam i Hari imaju i svoje privatno bogatstvo, koje su nasledili od majke, pokojne princeze Dajane.

foto: EPA

Nije do kraja jasno kako zarađuje ostatak porodice. Primera radi, Elizabeta II ima još troje dece, a oni imaju svoju decu i unuke. Zna se da kraljica plaća mlađim sinovima Edvardu i Endrjuu zato što je predstavljaju u nizu javnih obaveza. Endrjuove ćerke, Beatris i Juženi, rade u umetničkim galerijama, a potpomažu ih i roditelji.

Kurir.rs/Express.hr/CNN

Foto: Reuters

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...