VELIKI UDARAC NA PRAVA RADNIKA: Vrhovni sud SAD dozvolio kompanijama da od zaposlenih traže OVO!
Foto: AP / J. Scott Applewhite

ordicanje od mogućnosti tužbe

VELIKI UDARAC NA PRAVA RADNIKA: Vrhovni sud SAD dozvolio kompanijama da od zaposlenih traže OVO!

Planeta -

Vrhovni sud SAD-a zadao je danas udarac pravima radnika presudom da kompanije mogu da zahtevaju od njih da se odreknu mogućnosti podnošenja kolektivne tužbe protiv menadžmenta, što je stavka koja se već nalazi u ugovorima o radu oko 25 miliona zaposlenih.

Sudije su u presudi, izglasanoj tesnom većinom sa pet glasova "za" i četiri "protiv", potvrdile legalnost sve prisutnije prakse kod američkih preduzeća da teraju radnike na potpisivanje sporazuma o radu s klauzulom o arbitraži, kojim se odriču prava na kolektivnu tužbu pred sudovima ili privatnim arbitrima zbog, na primer, isplate prekovremenog rada ili nejednakih plata po osnovu rodne pripadnosti.

Administracija predsednika Donalda Trampa je lani napravila zaokret u stavu države prema ovom pitanju, čime se priklonila kompanijama nakon što je administracija bivšeg predsednika Baraka Obame podržala odluku Nacionalnog odbora za radne odnose kojom su poništeni takvi sporazumi o radu.

Sudija Nil Gorsač, koga je na čelo suda postavio Tramp, potpisao je ovu presudu uz obrazloženje da je savezni zakon o arbitraži "stariji" od odluke Nacionalnog odbora za radne odnose.

Sudija Rut Beder Ginsburg je u saopštenju, u ime liberalnih kolega koji su glasali protiv te presude, navela da je ona "izuzetno nepravedna" i pozvala Kongres da preduzme mere za zaštitu radničkih prava, dodaje britanska agencija.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP /J. Scott Applewhite

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track