OBRAČUN OKLOPNIH DIVOVA: Ko bi pobedio u borbi najboljih TENKOVA Rusije i Izraela? (VIDEO)
Foto: Vikipedija, Printscreen

epskI sukob

OBRAČUN OKLOPNIH DIVOVA: Ko bi pobedio u borbi najboljih TENKOVA Rusije i Izraela? (VIDEO)

Planeta -

Američki magazin Nešenel interest pokušao je da uporedi najnoviji ruski tenk T-14 "Armata" sa izraelskim tenkom "Merkava", i to njegovom poslednjom modifikacijom - Merkava Mark IV Vindbrejker.

U tekstu se primećuje da savremena verzija "Merkave“ predstavlja zaista izvanredan osnovni borbeni tenk izraelske vojske, koji je opremljen aktivnom oklopnom zaštitom tenka "Trofi“ kao i borbenim informaciono-komandnim sistemom "Cajad"“. Zahvaljujući savremenoj konstrukciji tenka i njegovoj modularnosti, i dalje postoji ozbiljan prostor za njegovo usavršavanje. Jedna od zaista revolucionarnih inovacija jeste mogućnost implementacije novog sistema "Ajron vižn" koju je razvila čuvena izraelska kompanija ELBIT sistems. On se sastoji od kacige koju nose komandiri tenkovskih posada, a koja radi na istim principima kao što je to kaciga pilota na borbenom avionu.

"Hed-ap“ displej komandira tenka je kompletno uvezan sa svim opto-elektronskim senzorima na vozilu i video-kamerama, tako da on ima punu preglednost situacije oko tenka. On sada nema potrebu da non-stop gleda u monitore, već celu situaciju ima direktno ispred svojih očiju, koju osmatra jednostavnim pokretima glave. Ima osećaj kao da je proturio glavu kroz poklopac tenka. Ovo višestruko povećava osećaj situacione taktičke svesti u odnosu na modele drugih proizvođača, dok istovremno omogućava posadi da ne bude izložena neprijateljskoj vatri. Značajna prednost OBT "Armata" se ogleda u naprednijim sistemima zaštite tenka, pre svega njegovoj aktivnoj i pasivnoj zaštiti. Još jedan prednost je i bezposadna kupola, koja je karakteristična za ruski tenk četvrte generacije.

Osim toga, ruski tenk će biti i daleko brži od "Merkave" koja ima pogonski agregat približno iste snage kao i "Armata" (1500 ks), ali koja je zato za skoro 20 tona teža.

Kapetan Stefan Buler, koji slovi za izuzetnog poznavaoca oklopnih borbenih mašina (inženjer tehničkih nauka i starešina u oklopnim borbenim sastavima), upravo naglašava da će zahvaljujući izvrsnom odnosu snaga/težina, ruski tenk biti daleko superiorniji i od osnovnih borbenih tenkova M1A2 SEP v.4 i Leopard 2 kada je u pitanju pokreljivost na frontu. "Ruski tenk ima daleko bolji odnos snaga/težina u odnosu na NATO tenkove (M1A2 SEP v.4 i Leopard 2). Sa svojom težinom od 48 tona, on je za 20 odsto lakši od ovih tenkova, što rezultuje njegovom daleko većom specifičnom snagom koja je osnovna za agilnost, pokretljivost. Tako npr. "Armata" ima odnos 33,1 ks/1000kg, dok je kod zapadnih tenkova ovaj odnos 24ks/1000kg. Dakle u odnosu na naše tenkove, ruski tenk se već sada može klasifikovati kao ekstremno agilan tenk“, konstatuje Buhler. Dalje, sa obzirom na kombinaciju aktivne oklopne zaštite, reaktivnog oklopa i osnovnog višeslojnog oklopa, T-14 će imati bolju oklopnu zaštitu u odnosu na svoje konkurente. Dakle, bez obzira što će ovaj tenk biti daleko lakši, njegov oklop će biti osposobljen da izdrži daleko jače udarce (kinetičke projektile, kumulativne granate, tandem-kumulativne rakete i sl.) od svojih zapadnih konkurenata. Buhler posebno ističe tehničko rešenje besposadne kupole, koja će omogućiti daleko veći stepen preživljavanja posade ukoliko dođe do penetracije osnovne oklopne zaštite.

Prema stručnjacima ovog lista, izraelski tenk ima prednost kada je u pitanju kvalitet sistema za upravljanje vatrom, kao i u količini različitih opto-elektronski uređaja koji su sastavni deo opreme tenka. Međutim, Buhler generalno ističe problem kvaliteta senzora koji se inače ugrađuju u tenkove. "U poređenju sa starijim optičkim sistemima, video-kamere i opto-elektronski nišani koji se danas primenjuju na tenkovima, nisu ništa manje osetljivi na neprijateljski vatru. "Optika je i dalje "ahilova peta“ svakog borbenog tenka“, smatra Buler. U tenkovskoj bici, pobediće ona posada koja prva vidi svog protivnika, zaključuje se u ovom tekstu. Trenutno izraelski sistem "Ajron vižn" daje određenu prednost posadi koja ga koristi. Međutim, zahvaljujući svojim razvojnim potencijalima, zasigurno nismo daleko od toga da i Rusija napravi svoju verziju "sokolovog oka iz utrobe tenka“ čime će u potpunosti povratiti ravnotežu na ovom polju.

Kurir.rs/Russia Beyond

Foto: Printscreen/Vikipedija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track