PAKLENE BORBE U DONBASU! UKRAJINCI NAPALI GORLOVKU, DIGLI MOST U VAZDUH: Najžešći sukobi od početka godine, ima mrtvih! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

ESKALACIJA

PAKLENE BORBE U DONBASU! UKRAJINCI NAPALI GORLOVKU, DIGLI MOST U VAZDUH: Najžešći sukobi od početka godine, ima mrtvih! (VIDEO)

Planeta -

U istočnoj Ukrajini su u ponedeljak pojačani sukobi ukrajinskih i proruskih snaga, što je najgore eskaliranje sukoba od početka godine, saopštili su zvaničnici.

Ukrajinski diverzanti su uspeli da na teritoriji Luganske Republike dignu u vazduh automobilski i železnički most koji spaja Lugansk i Krasni Luč.

foto: Youtube/Printscreen

Istovremeno je vojni vrh Donjecke Republike objavio da je ukrajinska armija pokušala proboj fronta prema Gorlovki.

Proboj nije uspeo jer su se napadači našli pod unakrsnom vatrom i izgubili su desetak ljudi, tenk i transporter, rekao je Eduard Basurin, zamenik ministra odbrane samoproklamovane Donjecke Narodne Republike (DNR).

U štabu za ukrajinske operacije na istoku saopštili su da su dva vojnika poginula, a da je četvoro povređeno juče rano jutros u borbama u blizini sela Južnoje.

DNR je optužila Ukrajinu za upotrebu teške artiljerije i tenkova za gađanje stambenih oblasti, pri čemu je četvoro civila poginulo, a četvoro je povređeno.

Zamenik šefa posmatračke misije OEBS-a Aleksandar Hag potvrdio je da su poginula dva civila, kao i da je troje povređeno u prethodnih sedam dana.

"Operativna komanda republike potpuno kontroliše situaciju na kontakt liniji. Spremni smo za svaku varijantu razvoja sutuacije. Za neprijatelja smo pripremili dosta iznenađenja", rekao je Basurin.

Konflikt između Kijeva i Donjecke i Luganske oblasti na istoku Ukrajine počeo je 2014. godine otcepljenja i od tada je poginulo najmanje 10.000 ljudi. Kako se navodi, iako je 2015. godine potpisan sporazum u Minsku, koji je pomogao da se smanje neprijateljstva, sukobi se i dalje dešavaju.

DNR je takođe saopštila da su ukrajinske snage počele da prebacuju naoružanje zabranjeno Minskim sporazumima na liniju dodira.

CILJ JE DA STE STEGNE OBRUČ OKO DONJECKA

Cilj ukrajinske ofanzive na Gorlovku je „stezanje obruča“ oko Donjecka, izjavio je za ukrajinski portal Strana izvor u štabu Operacije ujedinjenih snaga Ukrajine.

"Gorlovka je okružena povoljnim uzvišenjima, uključujući i onima u selu Južni. Onaj ko vlada uporišnim položajima na ovim uzvišenjima, zapravo vlada gradom. Sa njih se lako gađa ceo grad", rekao je oficir dodajući da bi vojska DNR predala Gorlovsku bez borbe ako ukrajinska vojska osvoji položaje.

"Samim tim, Gorlovka je strateška odskočna daska za ofanzivu na Debaljcevo i Jenakijevo. Na taj način se steže obruč oko Donjecka. Pogotovo zato što Oružane snage Ukrajine formalno ne krše Minske sporazume - uzvišenja oko Gorlovke se odnose na tzv. ’sivu zonu‘. I mi imamo puno pravo da zauzmemo ’sivu zonu‘, takvo kretanje se ne računa kao ofanziva", dodao je oficir.

Kurir.rs/Tanjug/Sputnjik Srbija Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track