Najnovije vesti

FRANCUSKA JE DANAS PARALISANA: Javne službe štrajkuju, letovi otkazani, a nezadovoljni radnici izlaze na ulice
Foto: Reuters

ZBOG MAKRONOVIH REFORMI

FRANCUSKA JE DANAS PARALISANA: Javne službe štrajkuju, letovi otkazani, a nezadovoljni radnici izlaze na ulice

Planeta

U Francuskoj će danas biti održani štrajkovi kao i brojne demonstrancije širom zemlje gde raste nezadovoljstvo zaposlenih u javnim službama, preneli su francuski mediji podsećajući da su to treće najavljene velike demonstracije od dolaska centrističkog predsednika Emanuela Makrona na vlasti.

Sindikati su pozvali na protest kojih će u celoj Francuskoj biti između 130 i 140, dok je štrajk predviđen u raznim oblastima, među kojima u zdravstvu i školstvu.

 

Generalna uprava civilnog vazduhoplovtsva pozvala je aviokompanije da za 20 odsto smanje svoj saobraćaj na aerodromima Orli u Parizu, kao i u Lionu i Marseju.

 

Zdravstveni radnici kao i zaposleni u raznim javnim ustanovama danas će na ulicama tražiti bolje uslove rada i povećanje broja zaposlenih.

 

Sindikati zameraju preispitivanje statusa zaposlenih u javnim službama kako je najavila francuska vlada, koja predviđa ukidanje 120.000 radnih mesta do 2022. godine.

 

foto: EPA/ Mick Isikas

Pored toga, francuska železnica SNCF već nekoliko nedelja u prekidima štrajkuje zbog najavljene reforme da tog operatera pretvori u akcionarsko društvo kako bi se rešila finansijska kriza u tom preduzeću. Protivnici to smatraju prvim korakom ka privatizaciji i mogućim ugrožavanjem radnih mesta zaposlenih.

 

Prvi veliki protesti protiv Makronovih reformi održani su oktobru, a drugi krajem marta.

 

Kurir.rs/Beta
Foto: Reuters/Ilustracija

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...