RT: SAD guraju Evropu u Putinov zagrljaj!
Foto: EPA/ Guido Bergmann / Bundesregierung

promena kursa

RT: SAD guraju Evropu u Putinov zagrljaj!

Planeta -

Topli doček koji je predsednik Rusije Vladimir Putin priredio nemačkoj kancelarki Angeli Merkel u Sočiju, bio je kontrast onoga što poslednjih dana EU doživljava iz Vašingtona, komentariše Raša tudej ocenjujući sve zategnutije odnose Evrope i SAD.

Tri dana pre nego što su se u Sočiju pozdravili Merkelova i Putin, Amerika je na kijevsku stranu ukrajinskog konflikta poslala svog izaslanika Kurta Volkera koji je zapaljivom retorikom, da su SAD spremne da vojno potpomognu ponovno zauzimanje samoproglašene republike Donjeck, “gurnuo prst u oko svojim evropskim saveznicima”.

Nije slučajno da je ta agresivna poruka poslata baš pred odlazak Angele Merkel u Soči. S druge strane, nemačka kancelarka i ruski predsednik istakli su važnost Minskog sporazuma o ukrajinskoj krizi.

Taj sporazum kontinuirano minira upravo Amerika, kao i iranski nuklearni sporazum iz kog su SAD konačno i izašle, nedavnom odlukom predsednika Donalda Trampa.

A šta su u Sočiju rekli o iranskom sporazumu? Rekli su da je potrebna saradnja EU i Rusije i na tom polju, pogotovo nakon Trampove odluke, koja je zaoštrila odnose SAD i sa Rusijom i sa EU.

foto: Reuters / Sergei Karpukhin

Takođe, SAD prete sankcijama i Rusiji i Nemačkoj ukoliko nastave s projektom Severni tok 2. Pretnje sankcijama tu se ne zaustavljaju, navodi dalje RT i podseća da je američka administracija već zapretila dodatnim sankcijama svima koji nastave da posluju sa Iranom, koji je već pod udarom zaoštrenih sankcija SAD.

Za razliku od SAD, Merkelova i Putin smatraju da bi trebalo da nastave saradnju oko izgradnje Severnog toka 2, koji bi u zemlje EU dopremao prirodan gas iz Rusije.

Ali, tu nije kraj spisku konfliktnih pitanja između SAD i EU. Podseća se i na Pariski klimatski sporazum iz kog su se SAD, a tu je i konstantno “bockanje” oko finansiranja NATO-a.

foto: Reuters /Stoyan Nenov

Taktika SAD da ucenama i pritiskom primora evropske partnere na jihova pravila igre već je počela da daje loše rezultate i to na polju koje najviše boli - ekonomije.

Evropa će izgleda na teži način shvatiti da će više dobiti od razvoja saradnje sa Rusijom, ali i Kinom nego što se uporno oslanja na Vašington, koga interesuju samo interesi SAD, zaključuje se u tekstu RT.

Kurir.rs /RT, B92

Foto: EPA/ Guido Bergmann / Bundesregierung

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track