AMERIČKI RAZARAČ STIGAO U JAPAN: Čudo vojne tehnike čuvaće leđa Trampu dok priča s Kimom (FOTO)
Foto: Reuters

PODRŠKA

AMERIČKI RAZARAČ STIGAO U JAPAN: Čudo vojne tehnike čuvaće leđa Trampu dok priča s Kimom (FOTO)

Planeta -

JOKOSUKA - Američki razarač "Ju-Es-Es Milijus" stigao je danas u mornaričku bazu Jokosuka u Japanu tri nedelje uoči planiranog sastanka predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kima Džong-una.

Reč je o jednom od najnaprednijih razarača navođenih raketa u američkoj mornarici, čije je razmeštanje u bazu Jokosuka, gde SAD već imaju 12 brodova, odlagano skoro godinu dana zbog njegove modernizacije, kojom mu je povećana sposobnost otkrivanja i gađanja raketa.

foto: Reuters

Naoružan raketama koje mogu da obore bojeve glave u kosmosu, "Milijus" će biti deo mornaričkih snaga koje bi mogle da budu prva amrička linija odbrane od eventualnih balističkih raketa dugog dometa Severne Koreje. Ovaj razarač bi, prema bezbednosnom sporazumu Tokija i Vašingtona, takođe trebalo da brani Japan od napada.

foto: Reuters

"Ono što 'Milijus' ima sada je najnovija i najveća nadogradnja borbenog sistema", kaže kapetan broda, komandant Dženifer Pontijus. Ona dodaje da razarač ima povećane kapacitete na više polja, kao što su odbrana od balističkih raketa, elektronskog i podvodnog i vazdušnog sukoba.

foto: Reuters

Severna Koreja je prošle nedelje otkazala razgovore sa Južnom Korejom u znak protesta zbog američko-južnokorejskih vojnih vežbi i upozorila da razmatra mogućnost otkazivanja susreta Trampa i Kima.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track