MALI PIROMAN ZAPALIO POLA OREGONA I DOBIO LEKCIJU ŽIVOTA: Mora da plati milionsku odštetu, ali to nije ono najgore! (VIDEO)
Foto: Youtube screenshot/Oregonian

SVAKA ČAST

MALI PIROMAN ZAPALIO POLA OREGONA I DOBIO LEKCIJU ŽIVOTA: Mora da plati milionsku odštetu, ali to nije ono najgore! (VIDEO)

Planeta -

Tinejdžer koji je zapalio veliki požar u rezervatu Kolumbija river gordž u Oregonu moraće da isplati kaznu u narednih 10 godina, naredio je sud, iako je gotovo nemoguće da će dečak ikada moći da podmiri račun koji iznosi gotovo 37 miliona dolara.

Sudija Džon A. Olson je presudu od 36,6 miliona dolara doneo u ponedeljak, kako bi se pokrili troškovi gašenja požara, obnove šuma i oštećenih kuća, piše Oregonian. Petnaestogodišnjak iz Vankuvera je priznao je da nemarno izazvao požar bacivši dva vatrometa u Igl Krik kanjon 2. septembra 2017., a vatra se brzo proširila.

Dečak je opisan kao ljubitelj sniubordinga koji redovno ide u crkvu, njegova majka je domaćica, a otac kuvar. Vlasti njegov identitet zbog starosti nisu otkrile, kako bi zaštitili njegovu bezbednost zbog ogromnog besa javnosti. "Ovo je za njega velika trauma. Počinio je pogrešku", rekla je jegova majka na ruskom.

Požar koji je mladić potpalio izazvao je evakuaciju, zatvaranje autoputa i ugrozio veliku turističku atrakciju. Sudija je naredio da tinejdžer sam može da napravi plan isplate, i da će isplate biti zaustavljene posle 10 godina ako bude sarađivao i ne bude počinio drugi zločin. Na saslušanju prošle nedlje advokat je zatražio razumnu kaznu, rekavši da je 37 miliona dolara apsurdna svota za dete.

Isplata štete isključivo je odgovornost tinejdžera, a ne njegovih roditelja, koji su u SAD došli iz Ukrajine. Sve što dobije na račun od povraćaja poreza uzeće mu se, kao i na primer potencijalni dobitak na lutriji. Po rečima sudije najveći primer isplate odštete koji je zabeležen u Oregonu iznosi 114.000 dolara.

Dečak je u februaru osuđen na pet godina uslovno i 1.920 sati dobrotvornog rada u službi zaduženoj za upravljanje šumama u SAD. Uz to, morao je da napiše više od 150 pisama izvinjenja svim žrtvama požara koji je zahvatio

gotovo 200 hiljada kvadrata.

Kurir.rs/24 sata.hr

Foto: Youtube screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track