SIRIJA ODBACILA NALOG SAD:  Da li će iranske snage biti u Siriji je pitanje našeg suvereniteta, i nije tema razgovora!
Foto: EPA / SANA

odgovor Pompeu

SIRIJA ODBACILA NALOG SAD: Da li će iranske snage biti u Siriji je pitanje našeg suvereniteta, i nije tema razgovora!

Planeta -

Sirija je odbacila poziv SAD za povlačenje iranskih snaga i libanskog Hezbolaha iz te ratom razorene zemlje.

"To pitanje nije na agendi razgovora pošto se tiče suvereniteta Sirije", poručio je zamenik sirijskog ministra spoljnih poslova Faisal Mikdad.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je nedavno od Irana zatražio drastične promene, od toga da odustane od nuklearnog programa do toga da napusti Siriju, ili će se suočiti sa oštrim ekonomskim sankcijama, podsetio je Rojters.

"To da li će iranske snage ili Hezbolah da se povuku ili ostanu u Siriji nije tema razgovora jer je to stvar sirijske vlade", prenela je libanska tv stanica "Majadin" reči Mekdada.

foto: EPA / Youssef Badawi

Mekdad je istakao da Damask namerava da vrati "svaki pedalj zemlje", kao i da bi posle pobede nad pobunjenicima u enklavama oko prestonice Damaska, "sledeća meta mogao biti sever ili jug".

"To je naša odluka i odluka naših prijatelja. Pošto smo stali na put direktnoj opasnosti od terorista Damasku, vrata su otvorena ka severu ili jugu", kazao je on za Sputnjik.

foto: EPA / Youssef Badawi

Mekdad je rekao i da Sirija "izuzetno poštuje" rusku vojnu podršku, kao i podršku savetnika iz Irana i Hezbolaha, navodi AP.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / SANA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track