ZEMAN SPREMAN ZA INICIJATIVU DA SE UKINU SANKCIJE RUSIJI: Nova italijanska vlada se slaže, ali treba im još saveznika
Foto: EPA

apel češkog predsednika

ZEMAN SPREMAN ZA INICIJATIVU DA SE UKINU SANKCIJE RUSIJI: Nova italijanska vlada se slaže, ali treba im još saveznika

Planeta -

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas na Žofinskom forumu u Pragu da ako, uz novu italijansku vladu, Češka nađe još nekog saveznika ima smisla da u Evropskoj uniji pokrenu inicijativu da se ukinu sankcije Rusiji.

"Apelujem na ukidanje sankcija Rusiji iz istog razloga zbog kojih sam apelovao na to da se ukinu drugim zemljama. Recimo Kubi, gde su bile 50 godina i šta?

Ukinuo ih je Obama. Ili Iranu. Veoma me je obradovalo što se nova italijanska vlada izjasnila protiv sankcija. Ako tih lastavica bude bilo više, ima smisla ta inicijativa da se sankcije (Rusiji) ukinu", rekao je češki predsednik.

Medijima koji su ga kritikovali da se ulizuje Rusiji zbog toga što je na prijemu u ambasadi Rusije u Pragu povodom Dana pobede, 9. maja, tražio da se neslaganje Češke sa sankcijama pretvori u inicijativu za ukidanje sankcija, Zeman je sada poručio da nisu ni registrovali da je na istom prijemu Rusiju optužio i za zločine.

"Rekao sam i to da je okupacija Čehoslovačke 1968. godine bila zločin. Ruski zločin, što naši 'ljubljeni' mediji nisu ni registrovali", rekao je Zeman.

Češki predsednik je, odgovarajući na pitanja posle govora o aktivnom građanskom društvu, u spoljnopolitičkom bloku podržao produbljivanje integracije u Evropskoj uniji, ali tek kada Brisel savlada osnovno - zaštitu spoljnih granica.

"Razgovarajmo o produbljivanju integracije, ali tek kada EU uspe da ispuni osnovno - odbranu spoljašnjih granica. Dokle god ne ume ni to, usklađivanje poreza je trčanje pred rudu. Počnimo odbranom, spoljnom politikom pa nastavimo fiskalnom. Ukinimo evropski stabilizacioni mehanizam gde svako ko uđe mora da ulije milijarde, stotine milijardi", kazao je Zeman.

Češki predsednik je po običaju iskoristio ponovo priliku da izvređa novinare koje je nazvao "neuspešnim iskompleksiranim jadnicima" a medije "kanalizacijom u kojoj je jedina istinita vest datum izdanja, a jedina verovatna vremenska prognoza" i preporučio Česima da se umesto u medijima informišu na internetu i društvenim mrežama.

"Komentator me podseća na definiciju literarnog kritičara koju je dao Karel Čapek, da je to čovek koji savetuje piscu kako bi on napisao knjigu kada bi to umeo. Većina političkih komentatora ni u čemu nije bila uspešna. Iz njih izvire zavist koja nekada prerasta u patološku mržnju prema uspešnima", rekao je češki predsednik.

Česima je zato njihov predsednik preporučio da se ne informišu u medijima već na internetu i na društvenim mrežama, gde se po njegovom mišljenju suočavaju suprotni stavovi, ali uz argumente, doduše i uz poneku psovku.

"Nije poenta u tome da novinare treba obrazovati, jer oni i nisu u stanju da se obrazuju, nego da se novinari zamene drugačijom formom komunikacije kao što je internet. U takvoj komunikaciji ne učestvuje kao u medijima nekoliko desetina novinara nego nekoliko hiljada, nekoliko desetina hiljada ljudi", istakao je Zeman.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja