NOVA SVETSKA PRETNJA: Virus Nipa počeo da se širi, nema ni leka ni vakcine za njega!
Foto: Avaz.ba

retka zaraza

NOVA SVETSKA PRETNJA: Virus Nipa počeo da se širi, nema ni leka ni vakcine za njega!

Planeta -

Indijski zdravstveni radnici proveravaju da li se virus Nipa, čija je epidemija izbila u saveznoj državi Kerali i do sada odnela najmanje 11 ljudskih života, proširio na susednu državu Karnataku, s obzirom na to da je reč o relativno novoj ozbiljnoj i retkoj pretnji čovečanstvu za koju još nema ni vakcine ni leka.

Četrdesetak osoba koje su bile u kontaktu sa umrlima od virusa smešteno je u karantin, saopštile su vlasti u Kerali. Lokalni mediji pišu o strahu među stanovništvom i ističu da je jedna od žrtava 33-godišnja medicinska sestra, koja je pomagala zaraženima, a to je znak za potencijalnu pandemiju. Bolesti je podlegla u ponedeljak. A poznato je da je zarazne bolesti kojima podležu prvozaraženi i medicinsko osoblje vrlo teško držati pod kontrolom.

Zaraza virusom može izazvati encefalitis, vrlo tešku upalu mozga. Period inkubacije traje između pet dana i dve nedelje, a prvi znaci bolesti pojavljuju se tri do 14 dana posle toga.

Prvi simptomi su groznica, povraćanje i jaka glavobolja, a kod nekih pacijenata i akutni respiratorni sindrom.

Bolest prate dezorijentisanost, opšta malaksalost i mentalna konfuzija. U roku od samo dan ili dva bolest u pojedinim slučajevima može završiti komom i smrću.

S obzirom na to da za sada nema ni leka ni vakcine protiv ovog virusa, jedini tretman je intenzivna njega obolelog. Zaraženi se smeštaju u karantin kako bi se širenje virusa sprečilo.

Nipah virus izaziva jednu od novih bolesti. Naziv je dobio po selu Sungaji Nipa u Maleziji, gde je prvi put identifikovan 1998, kad je epidemija usmrtila 105 od 265 zaraženih ljudi.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto: Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja