NIŠTA OD SUSRETA TRAMPA I KIMA: Predsednik SAD otkazao istorijski sastanak! (VIDEO)
Foto: Reuters, EPA, AP

propuštena šansa

NIŠTA OD SUSRETA TRAMPA I KIMA: Predsednik SAD otkazao istorijski sastanak! (VIDEO)

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp otkazao je planirani samit sa liderom Severne Koreje Kim Džong-unom.

Predsednik SAD je to nazvao "propuštenom prilikom" i "zaista tužnim trenutkom u istoriji".

Tramp je poručio Kimu da sastanka neće biti, rekavši da je on u ovom trenutku "neprikladan".

Kako je naveo, tu odluku je doneo zbog "neprijateljstva i besa" iskazanog u poslednjim saopštenjima iz Pjongjanga.

"U ovom trenutku je sastanak neprikladan i za dobro obe strane ovaj sastanak se neće održati. Vi govorite o svojim nuklearnim sposobnostima, ali naše su toliko masivne i moćnije da se molim Bogu da nećemo morati da ih koristimo", naveo je Tramp u pismu Kimu.

U pismu čiji je sadržaj objavila Bela kuća, Tramp je rekao da se on ipak veoma nada da će se sa liderom Pjongjanga sastati jednog dana.

"Imao sam osećaj da se divan dijalog razvijao između nas i to je ono što je na kraju i najbitnije. Nadam se da ćemo se jednog dana ipak sresti. U međuvremenu, želim da Vam se zahvalim na puštanju talaca koji sada kod svojih kuća sa porodicama. To je bio divan gest. Ukoliko se predomislite u vezi sa ovom sastankom, molim Vas da ne oklevate da mi šišete ili me pozovete. Svet, a naročito Severna Koreja izgubili su veliku šansu za trajni mir i blagostanje. Ova propuštena prilika je zaista tužan trenutak u istoriji", napisao je Tramp.

Njih dvojica je trebalo da se sastanu 12. juna u Singapuru što su mnogi proglasili istorijskim trenutkom za odnose dve države.

Ranije danas je objavljeno da je Severna Koreja uništila tunele u kojima je vršila nuklearne testove. Strani novinari koji se nalaze u Severnoj Koreji kod poligona za nuklearna testiranja, rekli su da su videli ogromnu eksploziju.

Severna Koreja ponudila je da uništi nuklearne poligone ranije ove godine, kao deo ponovnog otvaranja diplomatskih pregovora sa Južnom Korejom i SAD. Međutim, stručnjaci veruju da se poligon sam delimično urušio, nakon testa u septembru prošle godine od kada je neupotrebljiv, piše BBC.

Prethodno su i iz Severne Koreje i iz SAD izražavali zabrinutost da do sastanka možda neće doći. Zvaničnici iz Pjongjanga su oštro reagovali na to što su Južna Koreja i SAD nastavile sa izvođenjem vojnih vežbi, što su smatrali za neprijateljsko ponašanje.

Kurir.rs/Independent

Foto: Reuters/EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track