VOLSTRIT U PADU ZBOG OTKAZIVANJA TRAMP-KIM SASTANKA: Dolar oslabio, evro jači nego juče!
Foto: EPA/ Jim Lo Scalzo

akcije padaju

VOLSTRIT U PADU ZBOG OTKAZIVANJA TRAMP-KIM SASTANKA: Dolar oslabio, evro jači nego juče!

Planeta -

Akcije na Volstritu su danas pale, nakon što je predsednik SAD Donald Tramp otkazao dugo planirani sastanak sa severnokorejskim liderom Kim DŽong-unom.

Širi indeks S&P 500 je pao za 0,4 odsto na 2.721 poen, industrijski Dau Džons za 0,5 odsto na 24.759 poena, a tehnološki Nasdak za 0,3 odsto na 7.402 poena, prenosi agencija AP.

Akcije energetskih kompanija su, zajedno sa cenama nafte, u padu, jer su investitori reagovali na medijske izveštaje o mogućem povećanju proizvodnje unutar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Naime, britanska agencija Rojters je javila da bi članice OPEK-a mogle početi da povećavaju proizvodnju, kao odgovor na smanjen izvoz iz Venecuele i Irana.

foto: EPA/ KCNA

Deonice automobilskih kompanija, poput Fijata i Tojote, zabeležile su pad od 2,4 odsto i 3,1 odsto, jer Trampova administracija razmatra uvođenje novih tarifa na uvozne automobile i auto-delove, što je potez koji su vlade Kine, Japana i EU, oštro osudile.

Dolar je pao na 109,14 jena sa jučerašnjih 110,07 jena, a evro je skočio na 1,1731 dolar sa 1,1698 dolara.

Bela kuća je saopštila danas da je Tramp otkazao samit sa Kimom koji je trebalo da bude održan 12. juna u Singapuru, zbog "ogromnog besa i otvorenog neprijateljskog stava u Kimovom nedavnom saopštenju".

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA/ Jim Lo Scalzo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track