KAMIONDŽIJE BLOKIRALE AUTO-PUTEVE: Vanredno stanje u Sao Paulu, vojska na ulicama!  Udruženje pozvalo vozače da oslobode put
Foto: youtube screenshot/PhuKenh

u štrajku zbog previsokih cena goriva

KAMIONDŽIJE BLOKIRALE AUTO-PUTEVE: Vanredno stanje u Sao Paulu, vojska na ulicama! Udruženje pozvalo vozače da oslobode put

Planeta -

Ovo je peti dan protesta kamiondžija, koji je paralizovao većinu Sao Paula, a proglašeno je i vanredno stanje zbog nestašice goriva

SAO PAULO - Brazilska vlada izdala je danas vojsci te zemlje naređenje da uklone blokade sa auto-puteva, koje su postavile kamiondžije u štrajku zbog previsokih cena goriva, saopštio je jedan vladin zvaničnik.

Predsednik Brazila Mišel Temer odlučio je da vojsci i policiji da ovlašćenje da uklone blokade nakon sastanka sa ministrima u prestonici Braziliji, rekao je neimenovani zvaničnik.

Predsednik je izjavio da će vlada Brazila imati hrabrosti da zaštiti stanovništvo od protesta, a kamiondžijama je poručio da će biti odgovorni za štetu koju čine državi.

Ovo je peti dan protesta kamiondžija, koji je paralizovao većinu Sao Paula, a proglašeno je i vanredno stanje zbog nestašice goriva, navodi Rojters.

Pregovarači nezadovoljnih kamiondžija dogovorili su se u četvrtak da će prekinuti sa protestima, nakon što je vlada obećala da će stabilizovati cene dizela, što će kako navodi Rojters, koštati i do 1,4 milijarde dolara.

Štrajk kamiondžija, kako prenosi agencija, ne jenjava uprkos dogovoru sa vladom.

Žbog štrajka, benzinske stanice nisu dobile redovnu isporuku goriva, a trgovinski lanci ne dobijaju neophodne proizvode.

U pojedinim gradovima u Brazilu, javne škole i univerziteti nisu održali časove, a devet letova na međunarodnom aerodromu u Braziliji je odloženo, navodi AP.

Udruženje brazilskih kamiondžija "Abcam" pozvalo je vozače koji blokiraju puteve u toj zemlji da pomere svoje kamione sa puteva i omoguće da se saobraćaj vrati u normalu.

Kako prenosi Rojters, ovo udruženje tvrdi da predstavlja 600.000 vozača.

"Abcam" je u pisanom saopštenju u petak poručio da i dalje ohrabruje vozače da protestuju, ali da to čine na miran način, bez blokade puteva.

Te blokade koje traju već više od pet dana su napravile velike pometnje u nekoliko ključnih sektora te južnoameričke države.

Ovo udruženje je navelo da je tužno to što je predsednik Brazila Mišel Temer odobrio vojsci da upotrebi silu prilikom čišćenja puteva, ali je s obzirom na tu pretnju ipak pozvalo vozače da otvore puteve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track