Najnovije vesti

NATO SE ŠIRI NA PLANETI: Kolumbija prvi partner Alijanse u Južnoj Americi
Foto: Reuters / Yves Herman, Profimedia

globalna

NATO SE ŠIRI NA PLANETI: Kolumbija prvi partner Alijanse u Južnoj Americi

Planeta
11:21h

Kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos najavio je u petak da će njegova zemlja formalno postati prvi latinoamerički "globalni partner" NATO-a, počevši od naredne nedelje.

"Fomalizovaćemo u Briselu sledeće nedelje - i to je vrlo važno - ulazak Kolumbije u NATO u kategoriji globalni partner. Bićemo jedina zemlja u Latinskoj Americi sa tom privilegijom", rekao je Santos u televizijskom obraćanju, kao i preko Tvitera.

Santos, laureat za Nobelovu nagradu 2016, koji je postigao mir sa FARC pobunjenicima, rekao je da bi taj potez trebalo da unapredi sliku Kolumbije na svetskoj pozornici, prenosi Glas Amerike.

Kolumbija i NATO postigli su sporazum o partnerstvu maja 2017, sledeći zaključke mirovnog sporazuma sa FARC-om, sada političkom partijom.

Oblasti saradnje obuhvataju sajber bezbednost, pomorsku bezbednost, terorizam i njegove veze sa organizovanim kriminalom i izgradnju kapaciteta i mogućnosti kolumbijskih oružanih snaga, kaže se u saopštenju postavljenom na sajtu NATO-a.

Pored Kolumbije, NATO na listi "partnera širom globusa" ili prosto "globalnih partnera" ima Avganistan, Australiju, Irak, Japan, Republiku Koreju, Mongoliju, Novi Zeland i Pakistan.

Svaka od tih zemalja "razvila je individualni program o saradnji i partnerstvu" sa 29-očlanom alijansom predvođenom SAD. Mnogi od njih aktivno učestvuju u misijama NATO.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters/Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...