MRAČNA PREDVIĐANJA ŠEFA RUSKIH NAFTAŠA: Očekujte nove rekorde cene CRNOG ZLATA
Foto: AP

potres

MRAČNA PREDVIĐANJA ŠEFA RUSKIH NAFTAŠA: Očekujte nove rekorde cene CRNOG ZLATA

Planeta -

Kriza zbog povlačenja Vašingtona iz iranskog nuklearnog programa i njen nastavak mogu dovesti do nove preraspodele dobavljača na globalnom tržištu nafte.

Takođe, i do novih cenovnih rekorda, kaže Igor Sečin, generalni direktor ruskog naftnog giganta Rosnjefta.

"Kriza vezana za sporazum o iranskom nuklearnom programu mnogo je doprinela trenutnom rastu cena, dok njen nastavak može dovesti do još jednog velikog pada ponude na globalnom tržištu i njegove ponovne raspodele u smuslu distribucije", rekao je Sečin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Navodeći da na globalnom tržištu nafte uskoro mogu biti zabeleženi novi rekordi cena, Sečin je dodao da takva očekivanja nisu povezana sa sporazumom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznika o smanjenju proizvodnje, već sa politikom jednostranih sankcija. "Politika sankcija i ultimatuma koja se primenjuje na tržištu ugljovodonika neizbežno će dovesti do trajne 'sankcione premije' na cenu", rekao je on, ističući da ne isključuje mogućnost da će u bliskoj budućnosti biti zabeležen nov rekrodni nivo cene "crnog zlata". Potrošači u SAD-u i Evropi će, kako je upozorio, na kraju platiti cenu "politike unilateralnih sankcija", prenosi agencija Tas s. Prema njegovom mišljenju, rast proizvodnje nafte iz škriljaca u SAD-u će se nastaviti, ali će biti ograničenog dometa. Ipak, tržišni akteri bi trebalo da detaljnije sagledaju te rizike, smatra Sečin.

Šef Rosnjefta takođe ne isključuje da bi SAD mogle da udvostruče isporuke energenata u Kinu u roku od tro do pet godina. "Kao što je poznato, trenutni kineski uvoz energije iz SAD-a je relativno mali, vredan oko 7,2 milijarde dolara godišnje, što čini oko 3,0 odsto ukupnog uvoza energije u Kinu. Okvirni sporazum između SAD i Kine, ukoliko bude sproveden, može udvostručiti isporuke energenata iz SAD u Kinu u narednih tri do pet godina. Takav sporazum će izazvati direktne gubitke proizvođačima iz drugih zemalja, pri čemu se neki od njih istovremeno suočavaju s direktnim američkim sankcijama", rekao je Sečin.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track