AMERIKANCI PROVOCIRAJU KINEZE: Održavaju manevre u opasnom regionu, reakcija Pekinga će biti  ŽESTOKA (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

konflikt

AMERIKANCI PROVOCIRAJU KINEZE: Održavaju manevre u opasnom regionu, reakcija Pekinga će biti ŽESTOKA (VIDEO)

Planeta -

U Južnom kineskom moru danas su dva američka vojna broda prošla blizu ostrva za koja Peking tvrdi da pripadaju Kini, kazala su dva neimenovana američka zvaničnika.

Ovaj potez će verovatno naljutiti kineske vlasti u trenutku kada predsednik SAD Donald Tramp nastoji nastavku saradnje sa Pekingom po pitanju Severne Koreje.

Američki zvaničnici, koji su insistirali na anonimnosti, kazali su da su razarač opremljen navođenim raketama "Higins" i krstarica opremljena navođenim raketama "Antietam", prišli na 12 nautičkih milja od ostrva Parasel - niza ostrvaca, grebena i sprudova oko kojih Kina ima teritorijalne sporove sa susedima.

"Američka vojna plovila izvela su manevarske operacije u blizini ostrva Tri, Linkoln, Triton i Vudi u Paraselima", rekao je jedan od zvaničnika.

To nije naišlo na odobravanje Kine.

"To predstavlja grubo kršenje suvereniteta Kine i međunarodnog prava", navodi se u saopštenju portparola Ministarstva odbrane Kine Vu Ćena.

"Brodovi američke mornarice su 27. maja bez dozvole kineske vlade ušli u vode ostrva Siša. Oružane snage Kine poslale su pomorsku avijaciju koja je, u skladu sa zakonom, izvela prepoznavanje ’svoj-tuđ‘ prema američkim brodovima i upozorila ih da napuste akvatoriju“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je ranije danas da se nada da bi samit američkog predsednika Trampa i severnokorejskog vođe Kim Džong-una, zakazan za 12. jun u Singapuru, mogao da se dogodi kako je planirano i bude uspešan.

"Direktni dijalog lidera SAD i Severne Koreje ključan je za rešavanje nuklearnog pitanja", navodi se u saopštenju poslatom Rojtersu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track