BIVŠI I ODLAZEĆI PREMIJER PODRŽALI PREDSEDNIKA ITALIJE: Matarela je u pravu što je odbio predloženu vladu
Foto: AP

zadovoljni

BIVŠI I ODLAZEĆI PREMIJER PODRŽALI PREDSEDNIKA ITALIJE: Matarela je u pravu što je odbio predloženu vladu

Planeta -

Odlazeći premijer Paolo Đentiloni izrazio je podršku italijanskom predsedniku Serđu Matareli na društvenoj mreži Tviter, nakon što je odbio da prihvati nominaciju Paola Savone za novog ministra ekonomije.

"Čvrsti nervi i solidarnost za predsednika Matarelu. Sada moramo da sačuvamo našu veliku zemlju", napisao je Đentiloni.

Bivši italijanski premijer i bivši lider Demokratske partije Mateo Renci, izjavio je da je napad na predsednika Matarelu "sramotan".

"Salvini (Mateo, lider "Lige") nije želeo da upravlja: davao je neizvodljiva obećanja, on se plaši svojih laži. I tako on koristi ministra kao alibi kako bi sve propalo - stari stil Lige", napisao je Renci.

On je dodao i da su pretnje upućene Matareli, da će ga smeniti, "sramotne".

"Ne igrajte se institucijama", napisao je Renci.

Podršku Matareli pružila je i Demokratska partija. "Liga za Sever i pokret Pet zvezdica koriste nečuvene reči i pretnje bez presedana. Spremni smo da se mobilišemo kako bi smo odbranili demokratiju i naše institucije. Pozivam lidere Pet zvezdica i Lige Luiđi di Maja i Mateo Salvinija da ocene svoj rad - napadi na šefa države i institucije su nečuveni", rekao je lider DP Mauricio Martina.

On je gostujući na italijanskoj državnoj televiziji kazao da je predsednik Matarela "garant italijanskog naroda".

Kandidat pokreta Pet zvezdica i Lige za Sever za premijera Đuzepe Konti vratio je danas mandat italijanskom predsedniku nakon što je on odbio da prihvati nominaciju evroskeptičnog Paola Savone za ministra ekonomije.

Posle toga, lider Pokreta pet zvezdica Luiđi di Majo izjavio je da bi trebalo opozvati predsednika Serđa Matarelu zbog "izdaje države".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track