ZA NOVI RUSKI SISTEM NEMA NEVIDLJIVIH AVIONA: S-500 razvalio na probi, oborio sve rekorde! (VIDEO)
S-500 je naslednik S-400, Foto: AP

razvoj

ZA NOVI RUSKI SISTEM NEMA NEVIDLJIVIH AVIONA: S-500 razvalio na probi, oborio sve rekorde! (VIDEO)

Planeta -

Novi ruski protivvazdušni sistem S-500 uspešno je prošao probe.

Sistem je pogodio metu na dosad najvećoj zabeleženoj udaljenosti, oko 480 kilometara, što je 80 kilometara više od postojećeg rekorda.

Jednom kada uđe u širu upotrebu, sistem bi mogao da znatno poveća protivazdušne sposobnosti ruske vojske u Evropi, Istočnoj Aziji i širom sveta, ali ga za sada ga opterećuju višegodišnja odgađanja, zbog kojih su već probijeni mnogi rokovi.

Ruski izvori tvrde kako će S-500 biti u stanju da obori i vojne avione, bespilotne letelice, ali i krstareće i balističke projektile. Radi se o mobilnom sistemu, postavljenom na kamionima, kojeg je relativno brzo moguće premestiti na potrebno žarište, a Moskva se nada njime da dopuni postojeći S-400, kao i zameni stacionarni A-135 raketni sistem odbrane protiv balističkih projektila.

Prema proizvođaču, ruskoj odbrambenoj kompaniji Almaz-Antej, sistem bi trebao da obara i nevidljiveavione, poput američkih F-22 Raptor i F-35 . Ali, ta mogućnost je vezana uz sposobnost radara za detekciju takvih meta. Najveći domet sistema trebao bi biti oko 600 kilometara, što zasada nije potvrđeno u testiranjima.

Ali, i testirani domet novog sistema značajno bi povećao pokrivenost istočne Evrope ruskim protivvazdušnim snagama. Nekoliko S-500 na Krimu pokrivali bi celo Crno more, dok bi oni na istočnoj obali Rusije mogli da pokrivaju celu Koreju i Japan.

Almaz-Antej najavio je proizvodnju prvih modela još 2012., ali je datum 2013. pomeren na 2017. godinu, a sledeće godine na 2018. Ruska vojska još uvek nije potvrdila da je primila ijedan operativni sistem.

Sistem bi mogao biti uspešan kao izvozni proizvodjer je je Kina već izrazila interes za nabavkom. Najveći problem S-500 je veliki uspeh njegovog prethodnika, S-400, jer je fabrika Almaz-Anteja zadužena za proizvodnju sistema zauzeta do 2025. godine.

Ne postoje nikakvi podaci o proizvodnoj ceni novog ssitema, pa se ne zna koliko ruska vojska planira da ih naruči. Postojeći S-400 košta oko 400 milliona dolara za celu operativnu jedinicu, u kojoj se nalazi osam lansirnih vozila, 112 projektila, komandno vozilo kao i radarska vozila i vozila za podršku.

Kurir.rs/Drive

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Kurir TV) SILA 2. epizoda - Poređenje ruskog S 300 i kineske kopije HQ-9

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track