KOMESARKA EU ZAPRETILA ČESIMA: Izbacićemo vas kao vreću, NJIHOV ODGOVOR: Jedva čekamo!
Foto: Profimedia

prepucavanje

KOMESARKA EU ZAPRETILA ČESIMA: Izbacićemo vas kao vreću, NJIHOV ODGOVOR: Jedva čekamo!

Planeta -

Evropska komesarka za pitanja pravosuđa, potrošača i rodne ravnopravnosti Vera Jurova je tokom svog izlaganja u Pragu na konferenciji "Evropski izazovi“ pozvala Češku da bude aktivnija u okviru EU.

Jurova, inače Čehinja, apelovala je na svoje sunarodnike da se ne solidarišu sa Poljskom i Mađarskom, jer će se Evropa oslobađati takvih individualista kao "vreća s peskom“.

Komentarišući reči evropske komesarke, Petar Hajek, koji je svojevremeno bio savetnik drugog predsednika Češke Vaclava Klausa je konstatovao da ne bi imao ništa protiv ako bi EU izbacila Češku iz svojih redova kao „vreću sa peskom“.

"Gledao sam pre neko veče intervju sa gospođom Jurovom, koja je naša predstavnica u Briselu. Ne mogu da ne primetim veoma bitan momenat: komesarka, inače Čehinja, tokom intervjua nije mogla da se seti kako se kažu određene reči, pa su joj pomogli urednik i voditelj. Znate, to je više nego išta pokazatelj da je ona sama postala deo briselskog establišmenta, a da na svoju domovinu i jezik gleda kao na nešto strano i tuđe“, ističe Hajek.

On ne krije da bi i sam voleo da se ovakav scenario obistini i da EU počne da odbacuje one države "koje joj nisu po volji“.

"Ništa bolje nam se ne bi moglo dogoditi. Ne bih imao ništa protiv kada bi EU jednostavno iščezla. Ali plašim se da je ovo što sad pominje Jurova samo naznaka da će doći do gašenja ’Višegradske grupe‘. To je klasični oblik starog pravila svih imperija ’zavadi, pa vladaj‘, kojim se kolonije drže pod kontrolom. Drugim rečima, ne vidim ništa novo u rečima gospođe Jurove koja se otuđila od sopstvenog naroda i zemlje iz koje potiče.“

Na pitanje koga zapravo vidi kao krivca za nastale nesuglasice između država Istočne Evrope i zvaničnog Brisela, Hajek navodi nekoliko faktora.

"Pre svega, nama se praktično preti sa više instance. To je primena ugovora ’Dablin IV‘, kojim bi Češka trebalo da otvori granice za migrante sa kojim čitav niz drugih država ne zna šta će, uključujući tu Nemačku i Francusku. Ima tu još drugih momenata, ali ovo sa migrantima je ključno i mislim da su sa ovom problematikom povezani svi ostali saveti čije bi ispunjavanje trebalo da dovede do toga da postanemo ’briselska elita‘“, objašnjava češki stručnjak.

Hajek navodi da odlično shvata zašto je češka, odnosno evropska komesarka, upotrebila baš izraz "vreće sa peskom“.

"Službenici EU dobijaju ogromne plate, a do kraja života su obezbeđeni astronomskim penzijama, pa se onda od pojedinih očekuje da povremeno kažu ponešto protiv svoje države. Gospođa Jurova je očigledan primer nekoga ko je postao proizvod briselske elite. Naša sunarodnica očigledno više radi za dobrobit EU, nego za svoju domovinu — Češku Republiku“, zaključuje Hajek.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track