MATIS ZAPRETIO KINI: Nastavićemo da se suprotstavljamo militarizaciji veštačkih ostrva
Foto: Reuters

Peking nije ispunio obećanje

MATIS ZAPRETIO KINI: Nastavićemo da se suprotstavljamo militarizaciji veštačkih ostrva

Planeta -

Američki ministar odbrane Džejms Matis rekao je da će SAD nastaviti da se suprotstavljaju kineskoj militarizaciji veštačkih ostrva u Južnom kineskom moru, i dodao da Peking nije ispunio obećanje da neće razmeštati oružje na arhipelagu Spretli.

Matis je novinarima juče rekao da američki brodovi održavaju "uporni ritam" pomorskih operacija oko spornih ostrva, kao i da izgleda da "samo jednoj zemlji" smetaju redovne aktivnosti tih brodova.

"Veoma se trudimo da sarađujemo sa pacifičkim zemljama, to je način na koji mi radimo u svetu. Ali ćemo se takođe suprotstaviti onome za šta verujemo da nije u skladu s međunarodnim pravom i međunarodnim sudovima koji su se izjašnjavali o tome", rekao je Matis novinarima na putu za Singapur.

SAD su dugo kritične prema kineskom polaganju prava u Južnom kineskom moru, koje osporava više susednih zemalja. Dva američka ratna broda su u nedelju prošla blizu arhipelaga severno od Spretlija, zbog čega je Kina uložila protest.

Najnoviji spor dolazi u vreme napetosti između Vašingtona i Pekinga oko trgovine kao i iščekivanja samita predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong-una.

SAD tvrde da takve plovidbe treba da potvrde pravo SAD i drugih zemalja da vrše operacije u međunarodnim vodama i vazdušnom prostoru kao i da blokiraju pokušaje bilo koje zemlje da nezakonito prošire svoje granice ili teritorijalna prava. Vašington je svoje nezadovoljstvo izrazio i na druge načine, pa je prošle nedelje povukao poziv Pekingu za učešće u međunarodnim pomorskim manevrima na Pacifiku kasnije ovog leta.

Pentagon je saopštio da je odluka o povlačenju poziva doneta zbog, kako se navodi, snažnih dokaza da je Kina na ostrvima Spretli rasporedila protivbrodske projektile, sisteme raketa zemlja-vazduh i elektronske ometače signala. Kina je pozvana da ukloni te sisteme.

Kina tvrdi da ima puno pravo da jača odbranu na svojoj teritoriji.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja