OTKRIVENE STROGO ČUVANE TAJNE SEVERNOKOREJSKE DINASTIJE: Kim je ujaka ubio zbog majke, a evo zašto je njegov stariji brat ZAPLAKAO usred Londona
Foto: Reuters/File

PROTERANI DIPLOMATA napisao knjigu

OTKRIVENE STROGO ČUVANE TAJNE SEVERNOKOREJSKE DINASTIJE: Kim je ujaka ubio zbog majke, a evo zašto je njegov stariji brat ZAPLAKAO usred Londona

Planeta -

Lider Severne Koreje Kim Džong-un naredio je krvave čistke među elitom i pogubljenje svog ujaka delom zbog njegovih osećanja prema svojoj majci, što je dobro čuvana tajna u ovoj istočnoazijskoj zemlji, tvrdi proterani diplomata Tae Jong-ho u svojoj knjizi "Kriptografija iz sekreterijata na trećem spratu".

On je podsetio da je Kimova majka, Ko Jang-hi, rođena u Japanu, što je za vladajuću elitu bio ozbiljan nedostatak. Kimov deda Kim Il-sung, osnivač nacije, nikad nije podržao njenu udaju za svog sina Kima Džong-ila.

Tae je istakao da je Kim Džong-un od detinjstva krivio ujaka Džanga Song-teka, pogubljenog 2013, zato što je sprečio da se njegova majka sprijatelji sa dedom. Džang je zvanično pogubljen zbog izdaje. Bivši diplomata je pobegao u Južnu Koreju 2016, od kada ne štedi kritika Kimovu dinastiju, koja vlada severnim susedom od osnivanja krajem 1940-tih.

Severnokorejski državni medij nazvao je Taea "ljudskim ološem" koji "blati dostojanstvo vrhovnog vođe". Knjiga, međutim, pruža uvid u život Kima Džong-čola, tri godine starijeg liderovog brata, koji ipak nije nasledio vlast jer je otac izabrao mlađeg Kima Džong-una. Bivši kuvar sušija porodice Kim naveo je da je čuo njihovog oca kako govori da je stariji brat “previše feminiziran” da bi vodio zemlju.

Kim Džong-un (34) najmlađi je od tri sina Kima Džong-ila. Posle očeve smrti 2011. on je preuzeo moć i počeo da je sprovodi nizom krvavih čistki. Tu je i stariji polubrat Kim Džong-nam, koji je nekad smatran očevim miljenikom. On je živeo u egzilu sve dok nije ubijen u Kuala Lumpuru, Malezija, u februaru prošle godine, a mladi vođa je optužen da je naredio uklanjanje potencijalnog protivnika svojoj vladavini.

Prema knjizi, Kim Džong-čol uživa punu zaštitu svog mlađeg brata. Malo se zna o njemu osim što je zajedno sa Kimom Džong Unom studirao u

Švajcarskoj i da voli da svira gitaru. U nizu šifrovanih mejlova iz 2015, Tae, koji je u to vreme bio diplomata br. 2 u Ambasadi Severne Koreje u Londonu, dobio je instrukcije za posetu posebnog gosta iz Pjongjanga, Kima Džon-čola, koji je želeo da ode na koncert Erika Kleptona.

Liderov brat je bio toliki fan Kleptona da je severnokorejska vlada jednom prilikom uplatila depozit od milion evra kako bi pozvala muzičara da održi koncert u Pjongjangu, tvrdi Tae. Ali, Klepoton nije pristao i depozit je vraćen.

Što se tiče koncerta u Londonu, Tae je morao da obezbedi šest karata i dve sobe u najboljim hotelima u gradu, kao i rezervacije za večeru u vrhunskom restoanu. Kad je Kim Džong-čol sleteo u London kasno noću, posle leta prvom klasom preko Moskve, naredio je Taeu da ga odvede pravo u muzičku radnju "HMV" u Oksford stritu i da lupa na vrata da mu otvore.

foto: Profimedia

Erik Klepton

Tae se priseća da mu je Čol rekao kako je tokom čitavog leta samo razmišljao o odlasku u tu radnju. Na kraju je uspeo da ga ubedi da ode u radnju sledećeg dana, ali ovo je bio samo početak nevolja. Čol je insistirao na pušenju kad god i gde god je hteo. Uprkos vrhunskim restoranima, insistirao je da jede i u "Mekdonaldsu".

"U Denmark stritu, koja je bila načičkana radnjama sa gitarama, bio je srećan kao da poseduje ceo svet", zapisao je Tae.

Čol je na jednom mestu kupio gitaru i odsvirao nekoliko rifova, vlasnik radnje je bio toliko impresioniran da je zasvirao sa njim u duetu. Tae se priseća da je Čol na koncertu kupovao majice, albume i druge suvenire. Tokom koncerta je bio potpuno obuzet muzikom, aplaudirao je i podizao ruke, navodi bivši diplomata. Posle povratka u hotel, dva brata i druge diplomate popile su svo piće iz mini barova.

Ali, tokom 61 sata koliko je proveo sa Kimovim bratom, Tae je otkrio da je bio potpuno udaljen od liderovog aparata moći. Za razliku od drugih članova dinastije Kim, koji su poznati kao "drugovi komandanti", Čol nije imao takvu titulu. Jednom je pevao u automobilu američku pesmu "My Way", a oči su mu zasuzile. On je bio samo momak koji je lud za muzikom i gitarom, naveo je Tae u knjizi.

On je istakao da su njegove iluzije o porodici Kim raspršene tokom gladi u zemlji devedesetih godina. Dok su Kimove delegacije kupovale krave sa specijalne farme koja je obezbeđivala meso i mleko samo za vladarsku porodicu, u zemlji su mnogi stanovnici umirali od gladi. Diplomate su iz Evrope švercovale cigarete da bi skrpili kraj sa krajem, istovremeno lobirajući za humanitarnu pomoć za svoju zemlju.

Tae se seća kako je danska vlada rekla njemu i ambasadoru da će im donirati milion dolara u hrani.

"Danski ministar je ostao bez teksta kad je video suze u našim očima. A mi smo zamislili sreću ljudi kod kuće kad vide hranu", rekao je Tae.

Kurir.rs/Njujork tajms

Foto: Reuters/File

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja