AMERIČKI MINISTAR TRGOVINE PORUČIO: Čak i ako Amerika uvede carine na čelik i aluminijum iz EU, nastavićemo pregovore!
Foto: EPA

nebo se nije srušilo

AMERIČKI MINISTAR TRGOVINE PORUČIO: Čak i ako Amerika uvede carine na čelik i aluminijum iz EU, nastavićemo pregovore!

Planeta -

SAD i Evropska unija i dalje mogu da pregovaraju o trgovinskom sporazumu, čak i ako Vašington uvede uvozne tarife na čelik i aluminijum iz EU, izjavio je danas američki ministar trgovine Vilbur Ros.

"Možemo da pregovaramo bez obizra na to da li su tarife na snazi ili ne. Postoji mnoštvo tarifa koje EU primenjuje na robu iz SAD. Nije da ne možemo da razgovaramoi samo zato što postoje tarife", izjavio je Ros na jednom panelu u sedištu Organizacije za ekonomski razvoj i saradnju (OECD).

Ros nije rekao da li bi SAD mogle da uvedu tarife na metale iz EU, ali je naveo da je zvanični Brisel, do američke pretnje tarifama, pokazao ograničeno interesovanje za ozbiljne trgovinske pregovore s Vašingtonom.

Takođe je negirao tvrdnje da će tarife naštetiti američkim industrijama koje koriste čelik, jer će, kako kaže, cena konzerve supe porasti za samo par centi, a cena automobila za manje od 1,0 odsto.

"Nebo se nije srušilo u SAD otkako smo uveli tarife. Nije palo - niti će", pručio je Ros, dodajući da se oko 20 postrojenja za čelik ili aluminijum otvorilo ili obnovilo rad otkako su uvedene tarife.

Kurir.rs/Tanjug

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track