NAPAD U LIJEŽU OTKRIO NEMAR BELGIJSKE POLICIJE: Drže zajedno u zatvoru radikalne islamiste i obične zatvorenike, koji se onda radikalizuju
Foto: Reuters / Francois Lenoir

propust

NAPAD U LIJEŽU OTKRIO NEMAR BELGIJSKE POLICIJE: Drže zajedno u zatvoru radikalne islamiste i obične zatvorenike, koji se onda radikalizuju

Planeta -

BEOGRAD - Dva policajca i jedan prolaznik ubijeni su juče u pucnjavi u centru Liježa, na istoku Belgije, a napadač koji je ubijen je, uzvikivao "Alahu akbar".

Mediji su već saznali da je terorista Herman Benjamin bio radikalizovan u zatvoru, gde je prešao u islam.

foto: Reuters / Francois Lenoir

Ilija Životić, ekspert za bezbednost i predsednik Internacionalne policijske organizacije (IPO), objašnjava da ovakvi napadi nikada nisu delo usamljenog pojedinca.

- Iako je ovakav tip napada, u kome učestvuje samo jedna osoba koja formalno nije deo neke od terorističkih ćelija izuzetno teško predvideti i sprečiti analizom ovog ali i sličnih slučajeva može se doći do određenih zakonitosti, i adekvatne mere se mogu preduzeti. Napadač Herman Benjamin (36) do pre nekoliko godina nije bio na spisku potencijalnih terorista. Ta osoba je bila obrađivana od strane kriminalističke policije i provela je izvesno vreme u zatvoru zbog trgovine narkoticima. Međutim u zatvoru je došlo do njegove radikalizacije što je i dovelo do napada na policiju i civile nakon izlaska - ukazuje Životić.

- Upravo u zatvorskom tretmanu je došlo do ključnog propusta. Naime Belgijske vlasti nisu izvršile izolaciju visoko radikalizovanih zatvorenika koji među ostalima imaju status hodže tj. propovednika čime su sve ostale labilne osuđenike izložili potencijalnoj radikalizaciji - kaže povodom toga stručnjak za bezbednost.

foto: Twitter/News_Executive

On kaže da sada, umesto jednostavnog fizičkog odvajanja radikalnih propovednika od ostalih zatvorenika u početku, a što se sada mora obavezno uraditi, službe bezbednosti Belgije sada imaju mnogo komplikovaniji zadatak. Moraju istražiti pod čijim je to uticajem Benjamin Herman bio, napraviti spisak svih ostalih zatvorenika koji su bili pod uticajem tog propovednika, staviti pod kontrolu te osobe ako su već na slobodi ili se spremiti za njihovu obradu po izlasku iz zatvora.

foto: Reuters / Francois Lenoir

- Drugim rečima, usled nemara i ne koordinacionog delovanja zatvorske službe i bezbedonosnih agencija došlo je do krvoprolića. Ovakva pojava da se obični zatvorenici stavljaju u kolektivne sobe zajedno sa radikalnim islamistima je svuda u svakoj kaznenoj instituciji dovela do velikih problema, ona od nje pravi rasadnik terorizma i to mnogo uspešniji od skrivenih ilegalnih verskih objekata van zatvorskih zidina.

Ilija Životić
Ilija Životić foto: Kurir

O ovome se mora izuzetno voditi računa u Srbiji u kaznenim zavodima, ali se moraju upozoriti i slične institucije u Federaciji BiH koje ne pri begavaju ovakvim merama i gde postoji veliki broj povratnika iz terorističkih organizacija sa Bliskog istoka koji mogu iskoristiti pogodno okruženje za stvaranje individualnih terorističkih napadača, kaže Životić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track