AP: Tramp planira da uvede carine na čelik i aluminijum iz EU
Foto: EPA/ Jim Lo Scalzo

nisu ga ispoštovali

AP: Tramp planira da uvede carine na čelik i aluminijum iz EU

Planeta -

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa planira da uvede carine na uvoz evropskog čelika i aluminijuma pošto nisu dobijeni ustupci od Evropske unije (EU), prenela je danas agencija Asošijeted pres (AP).

Naknadni rok za uvođenje kaznenih carina na čelik i aluminijum ističe u petak, 1. juna pošto su SAD prethodno produžile pregovore sa EU za 30 dana.

Odluka Trampove administracije mogla bi da se promeni ako dve strane postignu dogovor "u zadnji čas", rekli su dva zvaničnika agenciji AP, koji su zatražili da ne budu imenovani.

Američki predsednik najavio je u martu da će SAD uvesti carine od 25 odsto na uvozni čelik i 10 odsto na uvozni aluminijum, ali je garantovao da će EU i drugi američki saveznici biti izuzeti od te mere.

Ipak, to izuzeće za EU ističe u petak.

Visoki evropski zvaničnici sastali su se juče s američkim ministrom trgovine Vilburom Rosom, uoči odluke Trampa o uvođenju novih uvoznih carina zemljama Evropske unije.

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom napisala je na Tviteru pred sastanak sa Rosom i Lajthajzerom da "EU želi da u potpunosti bude izuzeta od tih taksi" i da bi radije da bude deo "pozitivnog transatlantskog trgovinskog procesa".

S druge strane, Ros je kritikovao EU zbog čvrste pregovaračke pozicije.

Brisel je zauzvrat zapretio kontra potezom - uvođenjem carina na američki čelik, puter od kikirikija, sok od narandže i druge proizvode, u slučaju da EU ne bude izuzeta od novih taksi.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja