PREPISKA NA VISOKOM NIVOU: Kim poslao lično pismo Trampu po svom specijalnom izaslaniku (VIDEO)
Foto: EPA

PRIPREME ZA SAMIT VEKA

PREPISKA NA VISOKOM NIVOU: Kim poslao lično pismo Trampu po svom specijalnom izaslaniku (VIDEO)

Planeta -

VAŠINGTON - Visoki severnokorejski izaslanik posle razgovora sa državnim sekretarom SAD Majklom Pompeom u Njujorku, stiže danas u Vašington kako bi predsedniku SAD predao lično pismo lidera Severne Koreje Kim Džong-una.

Pompeo je rekao da je tokom razgovora sa bivšim šefom vojne obaveštajne agencije Severne Koreje Kim Jong-čolom napravljen "dobar napredak" dve strane povodom organizovanja samita lidera dve zemlje.

"Naše dve zemlje se suočavaju sa ključnim momentom u našim odnosima u kojem bi bilo ništa manje nego tragično propustiti ovakvu priliku", rekao je Pompeo. On nije kazao da li je ovaj sastanak konačan uvod u samit Trampa i Kima 12. juna u Singapuru kao ni da li će odluka o tome biti doneta pošto Tramp pročita Kimovo pismo.

Severnokorejsku delegaciju u poseti Beloj kući predvodi Kim Jong-čol, Kimov blizak saradnik.

Portparol Bele kuće Hogan Gidli rekao je sinoć da se detalji sastanka još uvek dogovaraju. Uoči susreta sa Čolom, Tramp je intervjuu za Rojters rekao da bi voleo da sporazum bude postignut nakon jednog sastanka, ali da to često nije način na koji stvari funkcionišu i da će možda biti potreban više nego jedan sastanak. Takođe je dodao da se i dalje nada da će samit sa Unom biti održan 12. juna u Singapuru.

"Ja mislim da će se stvari dogovoriti na veoma pametan i organizovan način i verujem da to takođe želi i Kim Džong-un. Biću veoma srećan kada bude stigao dan u kojem ćemo ukinuti sankcije i imati vrlo dobar odnos sa čitavim Korejskim poluostrvom", kazao je Tramp.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track