KONTE POLOŽIO ZAKLETVU: Italija konačno dobila vladu posle velikih turbulencija (FOTO, VIDEO)
Foto: AP

salvini i di majo zadovoljni

KONTE POLOŽIO ZAKLETVU: Italija konačno dobila vladu posle velikih turbulencija (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Nova italijanska vlada premijera Đuzepea Kontea položila je danas zakletvu u predsedničkoj palati Kvirinale, skoro tri meseca nakon parlamentarnih izbora, čime je u poslednjem trenutku izbegnuto prevremeno glasanje.

Lideri članova vladajuće koalicije Luiđi di Majo iz Pokreta pet zvezdica i Mateo Salvini iz Lige sever, nasmejani su sedeli jedan pored drugog na ceremoniji, iako su pristigli odvojeno. Di Majo je sa ministrima iz Pokreta došao taksi vozilima, a Salvini sopstvenim automobilom.

foto: Reuters

Premijer Konte, malo poznati profesor privatnog prava kojeg je predložila populistička koalicija Pokreta pet zvezdica i Lige, izjavio je ranije danas da je "pomalo uzbuđen" zbog polaganja zakletve.

foto: AP

"Da li sam uzbuđen? Pa jesam, malo uzbuđen jesam", izjavio je Konte jutros italijanskim novinarima koji su čekali da izađe iz kuće.

Novinari su ga u stopu pratili i sinoć, nakon što mu je predsednik Serđo Matarela poverio mandat za formiranje vladu, kada je Konte izašao iz kuće da bi otišao po picu u obližnjem restoranu, što je zabeleženo kao njegova prva večera na funkciji premijera.

foto: EPA

Prema proceduri, nova vlada sa 19 ministarstava zakleće se nakon tradicionalne predaje dužnosti prethodnog premijera Paola Đentilonija Konteu, a sledeće nedelje u parlamentu će biti održano izglasavanje poverenja novom kabinetu.

Konte je sinoć predsedniku Matareli predao spisak predloženih ministara, uključujući i evroskeptičnog Paola Savonu kome je pripao resor evropskih poslova, a zbog čijeg predlaganja za ministra ekonomije je Matarela odbio prvobitni Konteov kabinet.

foto: EPA

Ekonomista Karlo Kotareli, koji se pojavio kao zamena za Kontea, vratio je prethodno juče italijanskom predsedniku mandat za formiranje vlade.

Konte je predstavljen kao 54-godišnji akademski stručnjak sa međunarodnim iskustvom, koji je studirao ili se bavio istraživanjem na Jejlu, Kembridžu i Sorboni, predavao na javnim, privatnim i katoličkim univerzitetima u Italiji, a u njegovoj biografiji piše i da se "usavršavao" na Njujorškom univerzitetu i Internacionalnom kulturnom institutu u Beču.

foto: AP

Međutim, Korijere dela sera je pisao da je bečki institut zapravo škola jezika, a da je dopisnik Njujork tajmsa iz Italije Džejson Horovic kontaktirao Njujorški univerzitet čija portparolka mu je u navela da "osobe imena Đuzepe Konte nema u podacima bilo studenata bilo profesora".

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja