KIMOVO PISMO DIREKT TRAMPU NA RUKE: Zvaničnik Severne Koreje stigao u Belu kuću, prvi posle 18 godina! (VIDEO)
Foto: EPA / Olivier Douliery

čeka se odluka SAD

KIMOVO PISMO DIREKT TRAMPU NA RUKE: Zvaničnik Severne Koreje stigao u Belu kuću, prvi posle 18 godina! (VIDEO)

Planeta -

Kim Jong Čol, blizak saradnik severnokorejskog lidera Kim Džong-una, stigao je u Belu kuću, čime je postao najviši severnokorejski zvaničnik koji je posetio rezidenciju predsednika SAD u poslednjih 18 godina.

Dočekao ga je šef osoblja Bele kuće Džon Keli, koji je Kima uveo u Belu kuću kako bi se sastao sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Očekuje se da će Kim predati Trampu lično pismo lidera Severne Koreje, napisano u vreme kada dve zemlje rade na tome da se održi samit njihovih lidera 12. juna u Singapuru, preneo je AP.

Kim Jong Čol je najviši severnokorejski zvaničnik, koji je došao u SAD od kada je zamenik maršala Džo Mjong Rok posetio Vašington 2000. godine kako bi se sreo sa tadašnjim predsednikom Bilom Klintonom.

foto: EPA / US Department Of State

Visoki severnokorejski izaslanik prethodno je razgovarao sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom u Njujorku.

Pompeo je rekao da je tokom razgovora sa bivšim šefom vojne obaveštajne agencije Severne Koreje Kim Jong Čolom napravljen "dobar napredak" dve strane povodom organizovanja samita lidera dve zemlje.

foto: AP / Andrew Harnik

On nije rekao da li je ovaj sastanak konačan uvod u samit Trampa i Kima 12. juna u Singapuru kao ni da li će odluka o tome biti doneta pošto Tramp pročita Kimovo pismo.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Olivier Douliery

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track