Najnovije vesti

SVI ŽUDE  ZA OVIM STANDARDOM: Iz zemlje koja je proglašena najboljim mestom za život objašnjavaju u čemu je tajna njihovog uspeha (VIDEO)
Foto: Profimedia

BOLJI ŽIVOT

SVI ŽUDE ZA OVIM STANDARDOM: Iz zemlje koja je proglašena najboljim mestom za život objašnjavaju u čemu je tajna njihovog uspeha (VIDEO)

Planeta

Danska, relativno mala zemlja sa samo 5,5 miliona stanovnika, osim što s BDP-om po stanovniku od oko 50.000 dolara spada među najbogatije zemlje sveta, redovno je i u vrhu raznih istraživanja kvaliteta života, pa se smatra jednim od najboljih mesta za život.

Danska ima modernu tržišnu ekonomiju, ima naprednu industriju s vodećim svetskim kompanijama u farmaceutskoj industriji, pomorskom saobraćaju i obnovljivim izvorima energije i visokotehnološki poljoprivredni sektor. Danci uživaju visok životni standard, a imaju i snažne mere socijalne zaštite - javno zdravstvo i obrazovanje dostupni su svima pod jednakim uslovima, a tu je i podrška nezaposlenima itd.

Njihova mala otvorena ekonomija zavisi od spoljne trgovine, a vlada snažno podupire liberalizaciju trgovine. Danska je izvoznik hrane, nafte i gasa, ali zavisi od uvoza sirovina za proizvodni sektor.

 

Tajna uspeha Danske možda leži u njihovoj prilagodljivosti promenama. Na primer, uspostavili su specifičan model tržišta rada koji se zasniva na fleksibilnom radnom zakonodavstvu, što znači jednostavno zapošljavanje i otpuštanje radnika, ali uz jaku socijalnu zaštitu.

foto: Profimedia

Kako je opisao danski premijer Lars Loke Rasmusen, takav model omogućuje prilagođavanje promenama u ekonomiji.

 

"U Danskoj imamo dugu istoriju uspešnih nacionalnih reformi, od kojih, verujem, ostale evropske zemlje mogu da nauče. Stvorili smo model koji kombinuje veliku fleksibilnost pri zapošljavanju i otpuštanju s robusnim sistemom socijalne sigurnosti: tzv. model fleksisigurnosti. Ovaj model uživa široku političku i javnu podršku u Danskoj, a tokom godina razvijen je uz blisku saradnju nekoliko danskih vlada - desnog i levog centra - sindikata i poslodavaca.

foto: Profimedia

Osnova modela je da se dopusti kompanijama i javnim institucijama da brzo reaguju na promene u potražnji i ekonomiji, istovremeno osiguravajući socijalnu zaštitu onima koji ostanu bez posla i pružajući im pristup obuci i novim veštinama koje će im omogućiti povratak na tržište rada.

Model služi interesima poslodavaca i radnika te je omogućio danskoj ekonomiji da se lako prilagodi promenama na globalnom tržištu.

Kada naša tekstilna industrija više nije mogla uspešno da se takmiči na međunarodnom tržištu, ovaj model nam je omogućio razvijanje ekonomije tekstilnog dizajna. Kada naša brodogradilišta više nisu bila konkurentna, omogućilo nam je treniranje i usmeravanje naših brodograditelja u proizvodnju vetroelektrana'', napisao je danski premijer.

Odlično mesto za život i biznis

 

Danska se ove godine (ponovo) našla u vrhu lestvice najsrećnijih zemalja sveta - na drugom mestu odmah iza Finske. Istraživanje "World Happiness Report" zemlje rangira po šest ključnih varijabli koje doprinose stepenu sreće, a to su dohodak, sloboda, poverenje, odnosno, odsutnost korupcije, očekivano trajanje života u punom zdravlju, društvena podrška i velikodušnost.

 

Danska je i odlično mesto za biznis, najbolje u Evropskoj uniji. Prema listi Svetske banke, Danska se nalazi na trećem mestu, odmah iza Novog Zelanda i Singapura, a iznad zemalja poput SAD-a i Velike Britanije.

 

Kurir.rs/Index.hr
Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...