LOGISTIKA NAJVEĆI PROBLEM ISTORIJSKOG SAMITA: Ko će platiti Kimu hotel u Singapuru, pitanje je sad!
Foto: AP

MUKE!

LOGISTIKA NAJVEĆI PROBLEM ISTORIJSKOG SAMITA: Ko će platiti Kimu hotel u Singapuru, pitanje je sad!

Planeta -

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države pokušavaju da pronađu diskretan način da plate hotel severnokorejskom lideru Kim Džong-unu u Singapuru, gde bi uskoro trebalo da se sastane sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, piše Vašington post.

List je, pozivajući se na neimenovane izvore bliske pripremama, objavio da su se organizatori predstojećeg sastanka našli pred "čudnim logističkim nerešenim pitanjem - ko će da plati Kimov boravak u hotelu?".

Severna Koreja želi da neka druga zemlja plati sobu u luksuznom hotelu "Fulerton" sa pet zvezdica, koji se nalazi na ušću reke Singapur, gde predsednički apartman košta više od 6.000 dolara za noć. SAD su navodno spremne da pokriju hotelske troškove, ali su obazrivi, jer bi Pjongjang to mogao da shvati kao uvredu. Stoga, američki organizatori sastanka razmišljaju da zatraže od Singapura da plate račun severnokorejske delegacije.

Singapur, mala ali bogata zemlja, odlučna je da bude uspešan domaćin samita i voljna je da pokrije deo troškova samita Tramp-Kim.

foto: EPA

Ng Eng Hen: Spremni smo da platimo

"Očigledno da, to je cena koju smo spremni da podnesemo da bi imali mali udeo u ovom istorijskom sastanku", rekao je minister odbrane Ng Eng Hen novinarima upitan da li će Singapur podneti troškova samita 12. juna.

Ukazuje se i da bi SAD, ako bi platili troškove Severne Koreje, narušile sopstvene sankcije protiv Pjongjanga, pa bi za to bila neophodna posebna dozvola američkog Ministarstva finansija.

Pitanje plaćanja hotelskog računa nije jedina prepreka. Tu je i pitanje zastarelog i malo korišćenog aviona kojim bi letela severnokorejska delegacija. Spekuliše se da bi avion možda morao da sleti u Kinu zbog zabrinutosti da ne bi izdržao let od skoro 5.000 kilometara. Moguće je i da će severnokorejska delegacija leteti avionom neke druge zemlje.

Ali većina ovih pitanja je u drugom planu u odnosu na odluku odabira mesta održavanja sastanka Tramp-Kim. U tom kontekstu, pominje se hotel "Kapela" na ostrvu Sentosa kod jugoistočne obale Singapura.

Očekuje se da će Tramp u Singapuru odsesti u "Šangri-La", hotelu sa 747 soba koji je sposoban da "podrži" događaje gde je neophodan visok stepen bezbednosti.

Posle višenedeljne neizvesnosti, Tramp je prošle nedelje otkazao sastanak sa Kimom, navodeći kao razlog "otvoreno neprijateljstvo" Severne Koreje. Diplomatija je, međutim, urodila plodom, pa je Tramp u petak ipak potvrdio da će sastanak biti održan 12. juna kako je i bilo planirano.

Matis: Truckav put do samita Kima i Trampa

Ministar odbrane SAD Džejms Matis rekao je danas da će Severna Koreja dobiti olakšice tek nakon što pokažu da su načinili neopozive korake prema nuklearizaciji.

"U najboljem slučaju možemo da očekujemo truckav put do pregovora. Nastavićemo da se držimo svih rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Severnoj Koreji", rekao je Matis.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track