TRAMPOV SAVETNIK PRIZNAO: Trgovinski rat može da ima velike posledice po američku ekonomiju
Foto: Reuters

NOVE CARINE

TRAMPOV SAVETNIK PRIZNAO: Trgovinski rat može da ima velike posledice po američku ekonomiju

Planeta -

Glavni ekonomski savetnik američkog predsednika Donalda Trampa, Lari Kadlou, danas je priznao da trgovinski spor Sjedinjenih Država i njihovih saveznika može imati posledice po američku ekonomiju.

Ipak, on je kao "preteranu" opisao kritiku kanadskog premijera Džastina Trudoa koji je kao "uvredljiv i neprihvatljiv" ocenio zvanični argument

Vašingtona da su nove američke carine na uvozni aluminijum i čelik usmerene na odbranu nacionalne bezbednosti.

"Smatram da je preterao. Niko ne poriče da je on (Trudo) američki prijatelj i saveznik, ali moramo se zaštititi", dodao je Kadlou.

Kadlou je priznao da je moguće da tenzije u trgovini opterete snažan ekonomski rast Sjedinjenih Država.

"Ne poričem to", rekao je on i objasnio da je cilj Trampovih odluka reforma sistema međunarodne trgovine koji "potkopavaju špekulanti".

"To nije Trampova krivica, nego krivica Kine, Evrope, Severnoameričkog tgovinskog sporazuma (NAFTA)... To je krivica onih koji ne žele trgovinu, zaštitne carine i recipročnu zaštitu. Tramp odgovara na decenijske zloupotrebe", rekao je on.

Kanadska ministarka spoljnih poslova Kristia Frilend je rekla za CNN da protekcionistička politika ne radi: "To je lekcija iz 1920-ih i 1930-ih godina". "Zaista se nadam da će ljudi odvojiti vremena da uče iz istorije i da se ne vraćaju na to", rekla je ona.

Ali, Sjedinjene Države se i dalje sukobljavaju sa svojim partnerima, uključujući i G7, udarajući njihovu industriju čelika i aluminijuma.

Kurir.rs/Beta Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja