IRANSKI ŠEF DIPLOMATIJE: Svet da se suprotstavi nasilničkom ponašanju SAD!
Foto: EPA

NAPETO ZBOG NUKLEARNOG SPORAZUMA

IRANSKI ŠEF DIPLOMATIJE: Svet da se suprotstavi nasilničkom ponašanju SAD!

Planeta -

Svet bi trebalo da se suprotstavi nasilničkom ponašanju Vašingtona, poručio je iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif u pismu, koje je uputio svojim kolegama, u trenutku kada pokušava da pojača napore da spase nuklearni sporazum, nakon što su se iz njega povukle SAD.

U pismu, koje je kolegama uputio prošle nedelje, Zafir je pozvao ostale potpisnice i druge trgovinske partnere da nadoknade gubitke Irana, prouzrokovane izlaskom SAD iz sporazuma, ukoliko žele da spasu sporazum.

Zarif je naglasio da je nuklearni sporazum rezultat "pedantnih, osetljivih i uravnoteženih multilateralnih razgovora" i da se o njemu ne može ponovo pregovarati, kao što Vašington zahteva.

U pismu, čije je delove objavila državna agencija IRNA, šef iranske diplomatije rekao je da su "nelegalno povlačenje" SAD iz sporazuma i njihove "nasilničke metode" da se druge vlade ponašaju u skladu s tom odlukom diskreditovali vladavinu prava u međunarodnoj areni.

Sporazum je Iran potpisao 2015. godine sa šest velikih sila, uključujući i SAD, a podrazumeva ublažavanje sankcija Teheranu u zamenu za prekid razvoja nulearnog programa te zemlje.

Američki predsednik Donald Tramp objavio je 8. maja da se SAD povlače iz nuklaearnog sporazuma.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track