SALVINI: Super se slažem s Konteom, ali će, kao u svakoj porodici, biti i svađa
Foto: EPA/Angelo Carconi

krenuli kako treba

SALVINI: Super se slažem s Konteom, ali će, kao u svakoj porodici, biti i svađa

Planeta -

Vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova u novoj vladi Italije Mateo Salvini izjavio je danas da je "u potpunom saglasju" sa premijerom Đuzepeom Konteom, kao i da će se između njih "dešavati svađe kao i u svakoj porodici".

"U potpunom samo saglasju (sa Konteom), i danas smo se čuli. Dešavaće se svađe kao i u svakoj porodici, ali smo krenuli kako treba", rekao je Salvini.

Lider antiimigrantske Lige je to kazao na skupu održanom u rimskoj opštini Fjumičino uoči prvog kruga lokalnih izbora koji se u nedelju održavaju u Italiji.

U Fjumičinu je do sada na vlasti bila Demokratska partija nekadašnjeg premijera Matea Rencija.

Salvinija je u toj opštini dočekalo oko 1.000 ljudi, a on je desetine i desetine njih pozivao da se popnu na binu, nakon čega se sa svakom osobom pojedinačno rukovao i uslikavao selfije mobilnim telefonom.

Ministarstvo spoljnih poslova Tunisa pozvalo je ranije danas na razgovor italijanskog ambasadora u znak protesta zbog komentara novog ministra unutrašnjih poslova Italije Salvinija, koji je rekao da ta severnoafrička zemlja ne šalje u inostranstvo "gospodu, već osuđenike".

Ministarstvo je saopštilo da je veoma iznenađeno zbog komentara Salvinija o migracijama između Tunisa i Evrope.

Kako je ocenilo, primedbe italijanskog ministra pokazuju "nedostatak razumevanja različitih mehanizama koordinacije između službi Tunisa i Italije, koje se bave ovim fenomenom".

Salvini je u nedelju rekao da je Tunis slobodna i demokratska zemlja, koja nije prošla kroz "ratove, epidemije, glad i kugu", a ipak, naglasio je, Tunis "ne izvozi gospodu, deluje da češće izvozi osuđenike".

Italijanski ministar unutrašnjih poslova ranije danas je, takođe, rekao da Italija više neće biti "evropski izbeglički kamp" i obećao jače akcije kojima će biti smanjen broj dolazaka migranata, a vraćeni oni koji su već došli.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA/Angelo Carconi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja