GRANDIOZAN UDARAC NACISTIMA: Na današnji dan je izveden desant u Normandiji! Ovo morate da znate o DANU D! (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

istorija

GRANDIOZAN UDARAC NACISTIMA: Na današnji dan je izveden desant u Normandiji! Ovo morate da znate o DANU D! (VIDEO)

Planeta -

Na današnji dan, 6. juna 1944. godine, hiljade vojnika u desantnim čamcima čekali su trenutak da osvoje plaže Normandije i uspostave uporište u Francuskoj tako da bi Saveznici mogli da otvore još jedan front protiv Nemaca u Evropi.

Dan D je postao jedan od najneverovatnijih trenutaka u istoriji, a takođe i jedan od najvažnijih u Drugom svetskom ratu. Iako je o samom događaju snimljeno desetine dokumentarnih i igranih filmova, evo nekoliko malo poznatih činjenica o Operaciji Overlord.

1. "D" u D-danu zaista ne predstavlja reč. To je oznaka neimenovanog dana za koji je operacija bila zakazana ili kada će se dogoditi.

2. Čak iako je naziv Dan D povezan sa iskrcavanjem u Normandiji, pravo ime operacije bilo je Overlord.

3. To je bio opšti naziv za celu operaciju, a svaki njen deo je imao svoje ime. Operacija Neptun je bila amfibijska invazija, Operacija Direktan pogodak je označavala masovno bombardovanje pre invazije, a Operacija Bodigard je trebala da obezbedi da informacije o invaziji nikada ne stignu do Nemaca.

4. U najvećoj mornaričkoj invaziji u istoriji učestvovalo je 160.000 vojnika koji prešli La Manš na Dan D i još 875.000 koji su to učinili do kraja juna.

5. Planiranje je trajalo nekoliko meseci, počev od 1943. Prvobitni plan su odobrili general Dvajt D. Ajzenhauer i general Bernard Montgomeri. Oni su verovali da je izvorni plan bio premali i da ga je potrebno proširiti kako bi se uključio još vojnika, kao i da se koriste padobranci kako bi se ubrzala invaziju.

6. Iskrcavanja su se dogodila na potezu od 50 kilometara obale Normandije. Pet sektora su Juta, Omaha, Gold, Džuno i Svord Bič.

7. Da bi se pripremili za iskrcavanje, Saveznici su održali generalnu probu. Ovo može zvučati čudno, ali ništa na ovome nivou nikada nije bilo pokušano ranije, a generali su želeli da imaju ideju šta ih očekuje. 28. aprila 1944. godine osam brodova sa vojnicima i opremom bilo je na putu prema Velikoj Britaniji za ovu operaciju. Proba je prošla neslavno jer su Nemci presreli radio poruke i potopili čamce ubivši 800 vojnika.

Da stvar bude gore, američka vojska se plašila da će ova vest demoralisati trupe i naredila je potpunu blokadu svih informacija informacije o tom napadu napad, što znači da porodice poginulih nisu bule obaveštene.

8. Hitler je predviđao da će savezničke snage napasti severnu Francusku. Da bi je ojačao i pripremio za to, postavio je Ervina Romela za komandanta odbrane. Romel je bio zadužen za završetak Hitlerovog Atlantskog zida koji se sastojao od 3.800 kilometara bunkera, mina, i raznih prepreka koje su trebalo da onemoguće iskracavanje saveznika.

9. Pokušavajući da umanje mogućnost da Nemci odgovore, Saveznici su imali taktiku zavaravanja kako bi ih uverili da će se invazija desiti na drugom mestu. Vojska sastavljena od lažnih aviona i tenkova trebalo je da Nemce ubedu da će se invazija desiti u Pa-de-Kaleu.

10. Originalni datum invazije bio je 5. jun 1944. godine, ali vreme je bilo loše pa je sve odloženo je za 24 sata.

11. Poznata je Azjenhauerova izjava trupama pre Operacije Overlord: Krećete na veliki krstaški pohod, za šta sm se spremali svoh ovih meseci. Oči sveta su uprte u vas"

12. To nije jedino pismo koje je Ajzenhauer napisao u pripremi iskrcavanja. Imao je i pismo za slučaj da invazija propadne u kojoj je preuzeo punu odgovornost za nemogućnost da se napravi mostobran u Francuskoj.

13. Uveče 5. juna je pokrenut vazdušni desant. Iza neprijateljskih linija krenulo je je preko 13.000 padobranaca kako bi osigurali vitalne puteve i mostove koji su bili neophodni za uspeh invazije. Zbog oblačne noči i jake nemačke protivavaionske vatre mnogi padobranci nisu sleteli tamo na planirana mesta.

14. Nemački gubici su iznosili oko 1.000, dok su Saveznici imali oko 10.000. poginulih. Do kraja prvog dana invazije, na obalu je iskrcano 150.000 dodatnih vojnika i 20.000 vozila.

15. Pobeda u Normandiji ne može se prepisati određenom trenutku. Nemci nisu bili u mogućnosti da završe Aatlantski zid, a taktika prevare odvukla je mnoge nemačke trupe sa ključnih sektora. Čak je i francuski pokret otpora, koji je znao za invaziju vršio je uspešne napade koji su usporili nemačka pojačanja.

Kurir.rs/Phactual.com

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track