PALA PRVA ŽENSKA TERORISTIČKA ĆELIJA: Pripadnice ID planirale napad na VAŽNU BRITANSKU USTANOVU! (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

dolijale

PALA PRVA ŽENSKA TERORISTIČKA ĆELIJA: Pripadnice ID planirale napad na VAŽNU BRITANSKU USTANOVU! (VIDEO)

Planeta -

Pripadnice prve ženske terorističke ćelije u Velikoj Britaniji proglašene su krivim za planiranje napada na Britanski muzej, javljaju mediji.

Safaa Bular (18) je u ponedeljak proglašena krivom za planiranje terorističkog napada na Britanski muzej u Londonu pre dve godine, zajedno sa svojom majkom, sestrom i prijateljicom. Bular je tako postala najmlađa žena optužena za terorizam u Britaniji.

Britanska policija i tužioci izjavili su da je Bular počela fa planira napad nakon što je sprečen njen plan da se uda za teroristu Islamske države u Siriji, koga je upoznala na internetu i tako postala radikalizovana. Njena sestra, majka i prijateljica priznale su krivicu za terorizam na ranijem saslušanju. Pripadnik ID za koga se verila poginuo je u borbama u Siriji.

Objavljeni su i snimci koji prikazuju Bular kako snima lokacije oko zgrade britanske obaveštajne službe u južnom Londonu. Policija je objavila i snimak telefonskog razgovora u kom Bular, njena sestra i majka u šiframa razgovaraju o napadu, koji opisuju kao "čajanku s temom Alise u zemlji čuda" i govore da će biti "zabavno". Nadzorne kamere snimile su ih dok su kupovale noževe u trgovini.

"Safaa Bular je imala nameru ubije mnogo ljudi. Planirala je samoubilački napad u Siriji sa svojim verenikom. Kada je sprečena da otputuje u Siriju, počela je da planira napad na Britanski muzej", izjavili su tužioci na sudu.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: YT Screesnhot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja