KINEZI IZNELI ŠOKANTNU PONUDU SAD: Odustanite od kaznenih carina pa ćete dobiti...(VIDEO)
Foto: Reuters

preokret

KINEZI IZNELI ŠOKANTNU PONUDU SAD: Odustanite od kaznenih carina pa ćete dobiti...(VIDEO)

Planeta -

Da bi odvratila Sjedinjene Države od uvođenja kaznenih carina, Kina je ponudila da uveze američku robu u vrednosti od 70 milijardi dolara.

Kako je juče preneo "Volstrit džornal", pozivajući se na obaveštene izbore, kineski savetnik za privredu Liu He dao je ponudu prošlog vikenda, u najnovijoj rundi pregovora sa američkim predstavnicima u Pekingu.

Kako se saznaje, Kina planira da uveze proizvode iz oblasti poljoprivrede, proizvodne tehnike i energije, a Ministarstvo trgovine u Vašingtonu i kancelarija američkog predstavnika za trgovinu Roberta Lajthajzera nisu komentarisali vest.

Visok trgovinski deficit sa Kinom, koji je, prema američkim podacima, prošle godine iznosio 375 milijardi dolara, trn je u oku američkom predsedniku Donaldu Trampu. On je u martu zapretio uvođenjem kaznenih carina, a konačan spisak proizvoda na koje će biti uvedene kaznene carine od 25 odsto, biće objavljen 15. juna.

U poslednje vreme obe zemlje se trude da izglade odnose. Kina je izrazila spremnost da uveze više robe iz SAD, a ponuda za kupovinu robe u vrednosti od 70 milijardi dolara značila bi povećanje izvoza iz SAD u Kinu za 53,8 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Kurir.rs/Welt.de

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track