PREKIPELO IM: Zbog šverca cigareta EU godišnje izgubi 2 milijarde evra, sad su odlučili da uzmu stvari u svoje ruke
Foto: Profimedia

što je mnogo, mnogo je

PREKIPELO IM: Zbog šverca cigareta EU godišnje izgubi 2 milijarde evra, sad su odlučili da uzmu stvari u svoje ruke

Planeta -

Svake godine se na tržištu Evropske unije nađe najmanje 500 miliona prošvercovanih kutija cigareta, navodi se u jednoj analizi Evropske komisije.

S obzirom na to da EU zbog toga direktno gubi desetine miliona evra, ustanovljen je novi rigorozni sistem praćenja duvanskih proizvoda. Iako je vrlo precizan, on je veoma kompleksan pa će proces uspostave funkcionalnog sistema trajati barem šest godina.

Ali, u Briselu očekuju da će on u celini profunkcionisati 2024. godine. Onda će moći da se utvrdi poreklo svake kutije cigareta na tržištu EU.

Evropska komisija veruje i da će time bitno redukovati ovisnost od duhana, posebno kod mladih ljudi, jer će kutija cigareta biti bitno skuplja. Ističe se da je upravo cena, kao u dostupnost duvanskih proizvoda primarni uzrok rasprostranjenosti konzumacije cigareta među mladima.

Navodi se i očekivanje da će novi sistem obezbediti da se godišnje potroši bar 150 miliona kutija cigareta manje.

U analizi Evropske komisije posebno se ističe da će nove mere doneti u budžet dodatnih dve milijarde evra, koje bi mogle da se potroše u unapređenje zdravstvene zaštite.

Procene Svetske trgovinske organizacije navode da se godišnje na švercu cigareta zaradi između 40 i 50 milijardi dolara.

Kurir.rs/Euractiv.com

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja