NAJPOZNATIJI AERODROM DUHOVA: Nekada su ga koristili milioni putnika, sada ga čuvaju pripadnici UN! (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

zlokobno

NAJPOZNATIJI AERODROM DUHOVA: Nekada su ga koristili milioni putnika, sada ga čuvaju pripadnici UN! (VIDEO)

Planeta -

Napušteni avion bez motora nagrizlo je vreme na pisti na Kipru. U istom takvom uništenom stanju je i obližnji hangar. Razbijena stakla, prašina, rđa i trava koja raste svuda, svedoče o propadanju nekada modernog, postojećeg i užurbanog međunarodnog aerodroma U Nikoziji.

Već 44 godine ovaj aerodrom je zatvoren i svedok je zapravo tužne i turbulentne priče Kipra, mediteranske zemlje, podeljene od leta 1974. godine. Bivša britanska kolonija svoju nezavisnost je stekla 1960. godine. 1974. godine grčka je vlada podržala pokušaj smenjivanja tada izabranog predsednika Kipra. Tokom poslednjih decenija bio je predmet sve većih oštrih rasprava između grčke većine i turske manjine na ovom ostrvu.

Od turske invazije 1974. godine zemlja je zapravo podeljena na veći međunarodno priznati južni deo nastanjen uglavnom Grcima i manji severni dio, samoproglašenu Tursku Republiku Severni Kipar. Državu koja zauzima jednu trećinu ostrva Kipra priznala samo Turska. Kopnenu granicu deli samo sa međunarodno priznatom državom na Kipru, odnosno Republikom Kipar. Glavni grad službeno je Nikozija.

Problem statusa ove teritorije je kamen spoticanja EU, Grčke i Kipra s jedne i Turske s druge strane. Podela je ostala i danas, a UN patrolira zonom razdvajanja, tampon zonom. Aerodrom se nalazi upravo u toj zoni, poznatoj pod nazivom "zelena linija". Pristup javnosti je ograničen, jer je aerodrom dio šireg kompleksa u kom se nalazi i sedište mirovne misije UN.

Nakon decenija korišćenja uglavnom za vojne potrebe, međunarodni aerodrom Nikozija zvanično je otvoren 1968. godine. Posebni dodatak je bila i jako moderna i tehnološki napredna zgrada terminala sa velikim brojem restorana i trgovina.

Izgrađena je kako bi postala turistička atrakcija, što je te 1973. godine sa 800.000 putnika i bila. Ali za vreme krize 1974. godine postala je glavna meta turske vojske pa je njezina komercijalna aktivnost prekinuta. Posle vazdušnih napada usledile su teške i smrtonosne borbe u njegovoj blizini između turskih i grčkih snaga, piše CNN.

UN su intervenisale a kada je sredinom oktobra 1974. godine proglašen prekid vatre, aerodrom je postao je zaštićeno područje UN i deo tampon zone. Novi aerodrom Larnaka je otvoren je 1975. godine u Republici Kipar nakon zatvaranja Nikozije, a 1983. je orvoten i aerodrom u Farosu.

1977.godine, uz odobrenje UN, posljednji komercijalni letovi napustili su Nikoziju, a tada su tri aviona, napuštena od invazije 1974. godine, odletela u London. Ali do danas putnički avion Trident San Džet Sajprus Ervejza ostao je da stoji između hangara i zgrade terminala koje je potpuno uništio zub vremena. Po podacima UN motori sa aviona uklonjeni su tokom vojnih napada 1974. godine, i iskorišćeni za popravku drugog aviona.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track