POSLE HAOSA NA SAMITU G7, IZ MAKRONOVOG KABINETA PORUČUJU: Hajde da se svi uozbiljimo!
Foto: EPA

FRANCUSKA POZIVA NA SARADNJU

POSLE HAOSA NA SAMITU G7, IZ MAKRONOVOG KABINETA PORUČUJU: Hajde da se svi uozbiljimo!

Planeta -

Francuska i Evropa i dalje podržavaju saopštenje G7 i onaj ko napusti obaveze preuzete na samitu pokazaće sopstvenu "nedoslednost i protivrečnost", kazao je danas Rojtersu neimenovani zvaničnik iz kabineta francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Navodi se da je zvaničnik ovako reagovao na noćašnju objavu predsednika SAD Donalda Trampa da je povukao podršku zajedničkom saopštenju sa samita G7 u Kanadi.

"Međunarodna saradnja ne može da zavisi od toga da li ste besni ili na akcentima iz intervjua. Uozbiljimo se", poručio je zvaničnik koji je insistirao na anonimnosti.

Predsednik SAD Donald Tramp, nakon prevremenog odlaska sa samita G7 u kanadskoj pokrajini Kvebek, tokom leta avionom ka Singapuru na Tviteru je izneo niz optužbi na račun domaćina samita, premijera Kanade Džastina Trudoa, za koje AP navodi da su "napad bez presedana na nekog lidera zemlje koja je sused ili saveznik SAD".

Agencija navodi da se to desilo tokom noći, baš kada je delovalo da je juče okončanom dvodnevnom samitu G7 došlo do smanjivanja tenzija nastalih zbog Trampovih pretnji trgovinskim ratom.

Tramp je objavio tokom leta za Singapur, gde bi utorak trebalo da se sastane sa severnokorejskim vođom Kim Džong-unom, poruku da je predstavnicima SAD na samitu G7 dao instrukcije da ne podrže zajedničko saopštenje, iako je prethodno saopšteno da tekst ima podršku svih sedam članica grupe najrazvijenih zemalja sveta.

"Mi se držimo saopštenja oko kojeg su se dogovorili svi učesnici", izjavio je neimenovani zvaničnik EU nakon Trampovih tvitova da više ne podržava saopštenje.

Tramp je takođe Trudoa optužio da je davao "lažne izjave" nakon što je šef Bele kuće napustio samit.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track