TENZIJE UOČI SAMITA U SINGAPURU: Deportovani novinari koji su ušli u ambasadu Severne Koreje
Foto: Reuters, EPA, AP

NISU IMALI DOZVOLU

TENZIJE UOČI SAMITA U SINGAPURU: Deportovani novinari koji su ušli u ambasadu Severne Koreje

Planeta -

Singapurski zvaničnici saopštili su danas da su deportovana dva južnokorejska novinara, koji su u petak uhapšeni pod sumnjom da su bez dozvole ušli u rezidenciju severnokorejskog ambasadora u tom gradu-državi.

"Mislim da je loša ideja u bilo kojoj zemlji provaliti u rezidenciju ambasadora. To važi i za Singapur. Slučaj zaključen. Od njih je zatraženo da odu", rekao je ministar za pravo i unutrašnja pitanja K. Šanmugam.

Na konferenciji za medije uoči samita severnokorejskog lidera Kim Džong-una i američkog predsednika Donalda Trampa koji je planiran za utorak u Singapuru, Šanmugam je naveo da su vlasti morale da spreče tri ili četiri osobe da uđu u zemlju.

Juče su, rekao je on, imigracione vlasti sprečile ulazak "osobe iz regionalne zemlje" za koju je ustanovljeno da je posećivala vebsajtove o samoubilačkim bombaškim napadima.

Australijanac Zaki Malah, kome je ranije suđeno po optužbama za terorizam, u četvrtak je sprečen da uđe u Singapur zbog ekstremističke prošlosti.

Što se uhapšenih i deportovanih novinara tiče, reč je o novinarima Korejskog novinskog radiodifuznog sistema (KBS), starosti 42 i 45 godina, koji nisu bili akreditovani kao medijsko osoblje u Singapuru.

Južnokorejska državna televizija KBS se u petak izvinila zbog ovog incidenta.

Rojters navodi da je za ovo krivično delo predviđena kazna zatvora do tri meseca ili novčana kazna od 1.500 američkih dolara, ili obe.

Inače, pod istragom je još jedan novinar KBS, kao i prevodilac.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters, EPA i AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track