SUDAR TITANA U SINGAPURU: Evo šta sve treba da znate o samitu VEKA i čemu svet može da se nada! (VIDEO)
Foto: EPA, AP, Reuters

SVE JE SPREMNO

SUDAR TITANA U SINGAPURU: Evo šta sve treba da znate o samitu VEKA i čemu svet može da se nada! (VIDEO)

Planeta -

Svetska pažnja usmerena je na Singapur i na istorijski samit Donalda Trampa i Kim Džong-una, koji će razgovarati o denuklearizaciji Korejskog poluostrva i pokušati da uspostave mir.

Evo šta sve treba da znate o samitu veka.

Glavne teme

Severnokorejski državni mediji su objavili da će lider Severne Koreje Kim Džong-un i američki predsednik Donald Tramp razgovarati o "stalnom i trajnom mirovnom mehanizmu" na Korejskom polustrvu i denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Oni će, kako se navodi, razgovarati i o drugim pitanjima od značaja za obe strane.

Obezbeđenje

Iako će oba lidera dovesti sa sobom sopstvene bezbednosne timove, elitna singapurska policija - uključujući kontingent Gurki - obezbeđivaće mesto susreta, puteve i hotele, saopštile su diplomate upoznate sa obezbeđivanjem visokih ličnosti u toj ostrvskoj državi.

Gurke, koje se u Singapuru ne viđaju često, bile su vidljivije nego inače proteklog vikenda, kada su obezbeđivale hotel "Šangri-La" gde je održana bezbednosna konferencija na kojoj su učestvovali indijski premijer Narendra Modi, američki državni sekretar Džejms Matis i drugi regionalni ministri.

Mesto susreta

Ostrvo Sentosa, mesto istorijskog susreta američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong-una, danas je popularna turistička destinacija u Jugoistočnoj Aziji sa poznatim terenima za golf i peščanim plažama.

Ostrvo u Singapuru, međutim, ima i svoju mračnu prošlost koja je malo poznata.

Lokacija samita, zakazanog za 12. juni u devet sati po lokalnom vremenu, odabrana je iz vrlo logičnih razloga.

Ostrvo je smešteno samo pola kilometra od južne obale Singapura, ostrvskog grada-države, gde će biti lakše sprovesti jake mere bezbednosti, koje se podrazumevaju za ovakav sastanak.

Mogući ishodi

Kada je najavio da će se samit ipak održati, nakon što ga je prvo otkazao, Tramp je izjavio da "neće potpisati bilo šta".

Odbio je da komentariše moguće popuštanje sankcija ali je dodao: "Priželjkujem dan kada ću moći da ukinem sankcije Severnoj Koreji". Naveo je i da je spreman da uvede nove ekonomske restrikcije ukoliko pregovori propadnu. Kim s druge strane želi podizanje sankcija dok pokušava da osnaži ekonomiju zemlje.

Pojedini izveštaji navodili su da bi Kim i Tramp mogli da potpišu formalni kraj rata. Ipak, to bi moglo da bude komplikovano, zbog činjenice da bi sporazum morala da potpiše i Kina koja je potpisnica primirja.

Kurir.rs

Foto: EPA, AP, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track