ZNAO JE NAJVEĆE NATO TAJNE I MISTERIOZNO NESTAO PRE 35 GODINA: Visoki oficir vazduhoplovstva SAD pronađen u Kaliforniji! Živeo pod lažnim imenom od povratka iz Evrope!
Foto: EPA/AFOSI

tajni projekti hladnog rata

ZNAO JE NAJVEĆE NATO TAJNE I MISTERIOZNO NESTAO PRE 35 GODINA: Visoki oficir vazduhoplovstva SAD pronađen u Kaliforniji! Živeo pod lažnim imenom od povratka iz Evrope!

Planeta -

Visoko rangirani oficir vojnog vazuhoplovstva SAD koji je imao najviša bezbednosna odobrenja za pristup top sikret podacima, nestao je pre 35 godina, a sada je pronađen u Kaliforniji.

Iz odeljenja za specijalne istrage vojnog vazduhoplovstva saopšteno je da je Vilijam Hauard Hjuz uhapšen u svojoj kući nakon istrage o prevari koja uključuje lažni identitet koji je koristio.

Hjuz koji sada ima 66 godina, bio je uključen u poverljivo planiranje i analizu NATO nadzornih, komandnih i komunikacionih sistema za vreme Hladnog rata. Specijalizovao se za radarski nadzor. Kada je nestao imao je 33 godine i bio je neoženjen.

Poslednji put je viđen kada je iz banke dizao više od 28.000 dolara u Albukerkiju, u leto 1983. nakon povratka sa dvonedeljnog odmora u Evropi.

To je bilo neposredno pošto je završio rad u Holandiji, gde je radio sa službenicima NATO na avionu za elektronsko nadgledanje i kontrolu vazduhoplova. Trebao je da se vrati u Albukerki do avgusta te godine.

Portparol Kancelarije za specijalne istrage izjavio je da nema indicija da je Hjuz bio povezan sa Sevjetima ili da su otkrivene bilo kakve tajne informacije.

Hjuz je prilikom hapšenja rekao da je bio depresivan zbog službe u vazduhoplovstvu i odlučio je da ode. Stvorio je lažni identitet i od tada je živeo u Kaliforniji.

On je optužen za dezerterstvo i zadržan je u vazduhoplovnoj bazi Travis u Kaliforniji.

Kurir.rs / CBS

Foto: EPA / AFOSI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track