LAVROV: Amerika ruši Minski sporazum ( VIDEO)
Foto: EPA

NORMANDIJSKA ČETVORKA

LAVROV: Amerika ruši Minski sporazum ( VIDEO)

Planeta -

Američka ideja o mirovnoj misiji u Donbasu u potpunosti ruši Minski sporazum, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Ruski ministar je rekao da je na sastanku Normandijske četvorke u Berlinu bilo govora o mogućem slanju misije UN u Donbas.

"Ruski stav je vrlo jasan. Imamo predlog koji je podnet u septembru prošle godine u SB UN… Mi smo objasnili da ideje ukrajinskih kolega i američkih predstavnika da tu mirovnu misiju pretvore u neku vojno-političku, koja će preuzeti čitavu teritoriju samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk, i koja će sama rešavati koga će i kako birati - u potpunosti uništava Minski sporazum. Čini mi se da Francuzi i Nemci razumeju našu logiku", rekao je Lavrov novinarima.

Ruski šef diplomatije je dodao da "ukrajinske kolege za sada insistiraju na pristupu koji je apsolutno u suprotnosti sa minskim sporazumom".

"Još jednom smo rekli: na stolu imamo još jedan projekat rezolucije koja predviđa podršku Ujedinjenih nacija onih akcija koje preduzima OEBS za razvoj i u skladu sa Minskim sporazumima. Ako kolege imaju neke komentare na taj projekat rezolucije, molimo da nam to daju u nekoj pravnoj formi. Za sada nismo dobili nijedan predlog kako da se promeni naš predlog rezolucije. Naše američke kolege predlažu neke apstraktne ideje koje se ne stavljaju na papir", naveo je ministar.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track